- hirdetés -

A jelentkezés feltételeiről, a felvételi eljárásról és a várható szolgálati feladatokról is mesélt Cseh István rendőr alezredes augusztus 11-én az érdeklődőknek. A napokban már a képzés is elkezdődött a jelentkezőknek, de a Készenléti Rendőrségnél is folyamatosan zajlik a tesztelés.

Az Orosházi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályán gyűltek össze augusztus 11-én a szerződéses határvadász képzés iránt érdeklődők, akiknek Cseh István rendőr alezredes, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársa adott részletes tájékoztatást a jelentkezésről, a képzésről és a szolgálatellátásról. Kiemelte, hogy ugyan a honvédségnél már korábban is létezett a szerződéses szolgálati jogviszony, a rendőrségnél ez egy új szolgálati formának számít.

– Szerződéses határvadásznak a 18. életévüket betöltött, de az 55. életévüket még be nem töltött magyar állampolgárok jelentkezhetnek, akik büntetlen előéletűek, cselekvőképesek és minimum egy 8. általános iskolai osztályos végzettséggel rendelkeznek. Egy egészségügyi, egy pszichológiai és egy fizikai alkalmassági vizsgálaton kell átesniük.

Ezek közül az egészségügyi olyan, mint bárhol máshol, ha új munkahelyre megyünk, a pszichológiai felmérés során elsősorban tesztlapokat kell kitölteni, aminek a lényege az általános intelligencia és hogy a konfliktushelyzeteket hogyan tudja kezelni az illető. A fizikai állapotfelmérésen 3 gyakorlat végrehajtása a feladat: fekvőtámasz, felülés és futás, kornak és nemnek megfelelően kialakítva – ismertette a részleteket Cseh István.

Hozzátette, a képzés helyben történne, négy hétig tart. A tantárgyak az alapvető határvadász feladatok ellátásával, az államhatár őrzésével, védésével, a migráció kezelésével, taktikai fogások elsajátításával és a lövészettel kapcsolatosak. Battonyán, Lőkösházán és Gyulán teljesíthetnek majd szolgálatot, akik elvégezték a képzést. Maga a képzés a napokban már elkezdődött azoknak, akik elsőként jelentkeztek a Készenléti Rendőrség Határvadász Ezredébe.

Pilán György és Kiss László mindketten fegyveres biztonsági őrként dolgoznak, most pedig a határvadász képzésben is szerencsét próbálnak. Mindkettőjük számára elsődleges szempont volt, hogy a lehetséges szolgálati helyszínek közelebb vannak lakóhelyükhöz, illetve úgy látták, hogy a rendőrök és a katonák is kevesen vannak, a határvadászok tagjaiként ezért is szerettek volna segíteni.

– A pszichológiai tesztet csináljuk, még hátra van a hallásvizsgálat. Az orvosi már megtörtént, a fizikai pedig ezután lesz, de nagyon bízom benne, hogy sikerülni fog, igyekszem mindent beleadni – mondta Pilán György.

Kiss László Mezőkovácsházáról érkezett, de Györgyhöz hasonlóan ő is a Csongrád-Csanád megyében dolgozik fegyveres biztonsági őrként. Mint mondta, számára az sem utolsó szempont, hogy a határvadász szolgálat után a rendőri pályán helyezkedne el.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.