- hirdetés -

Ötéves születésnapját ünnepelte a keddi napon az Az a bizonyos első lépés túracsoport. A tagok egyöntetűen vallják, a csapat sikere vezetőjük, Mészár Hajnalka személyén múlik a leginkább. Hajni mosolya, odaadása, önzetlensége mindenkit magával ragad, ő még a 60-as, 70-es korosztályt is képes mozgásra ösztönözni.

Az Eötvös Katolikus Iskola előtt gyülekezett a nagy csapat, ünnepi túrára készült a cirka 20 fős társaság. Nagy nap volt ez a számukra, ugyanis augusztus 9-én volt öt éve, hogy megalakult és első közös útján elindult az Az a bizonyos első lépés túraközösség.

– Nagy-nagy büszkeség a számomra, hogy vannak olyan tagok, akik az első túrán is részt vettek, és itt vannak most is – mesélte Mészár Hajnalka, a csapat vezetője. – A közösségünk tagjai rendszeresen mozognak. Aktívak vagyunk, a nyári időszakban is minden héten szervezünk legalább egy túrát. A nagy meleg miatt ebben az évszakban heti egy hajnali időpontot szoktuk választani, de amint hűvösebbre fordul az idő, megyünk hétköznap és hétvégén is. Öt évvel ezelőtt, a csapat indulásakor nem gondoltam volna, hogy az idősebb korosztályt tudom majd megszólítani. Inkább arra számítottam, hogy a korombeliek csatlakoznak majd hozzám. Kellemes csalódás ért, és örülök, hogy így lett. Nagyon jól érzem magam ebben a közösségben.

A túraközösség tagjai leginkább Orosházát és környékét, (többek közt Gyopárosfürdőt és Gellértegyházát) járják gyalogszerrel, de voltak már együtt Szarvason, Újkígyóson, Pósteleken, Kakasszéken, Kaszaper, Békéssámsonon, és messzebb, Gyulán, Szegeden, a Mecsekben, Bátaapátin, a Balatonnál és Budapesten is. A legtávolabbi pont, ahová közösen eljutottak, Olaszország volt. Néhány éve repülővel utaztak ki Milánóba egy városnéző túrára. Sok közös élményt szereztek a több száz túra során.

– Nagy nap ez a mai, épp ezért szeretnénk méltó módon megünnepelni, és mindenki számára emlékezetessé tenni – folytatta Hajnalka. – Az egyik túratársunk korábban már sokszor mesélt arról, milyen szép a csillaghullás a Marosháti Piros túraútvonalon a repülőtérnél. Sikerült meggyőznie a csoport tagjait, hogy ezt nekik is látniuk kell, így ide fogunk ma este együtt elsétálni. Esőkabátokkal, pokrócokkal és hálózsákokkal felszerelkezve indulunk útnak. Zseblámpát is viszünk magunkkal, így bármeddig maradhatunk. Ami biztos, hogy a csillagles után együtt jövünk majd vissza a városba valamikor az éjszaka folyamán.

A kemény magot alkotó 20-25 fő minden héten együtt túrázik. Lehet nyár, lehet, eső, lehet hó, ők útnak indulnak, hisz remekül érzik magukat egymás társaságában. Orovecz Ildikó szerint Hajnalka szeretettejes személyisége, precizitása, lelkiismeretessége is hozzájárul ahhoz, hogy ez a közösség ennyire lelkes és aktív.

– Hajni rendkívül jó szervező. Figyelembe veszi a közösségünk kívánságait, bár természetesen olyan is van, amit ő határoz meg. Mindenkire külön figyel, ha valakinek problémája adódik, segít megoldani, így senki sem marad le a csoporttól. Ha elhagyjuk Orosházát, és tömegközlekedéssel megyünk valahová, mindig előre megszervez mindent, így tudjuk, mire számíthatunk, mikor, hol leszünk pontosan, és hogy hány kilométer megtételére kell felkészülnünk. A csapat is nagyon összetartó, de szerintem ez is Hajni személyiségén múlik leginkább – emelte ki Ildikó.

Mészár Hajnalka a csapat vezetője és motorja

Van egy különleges páros is a csapatban. Halász Károly és neje három évvel ezelőtt csatlakozott a túraközösséghez. Mivel mindig is aktívak voltak, idős korukra sem szeretnének elpuhulni. Károly azt vallja, muszáj mozogni, mert ez az élet. Ha az ember leül, letapadnak az izmai, és utána már csak mászni bír, ha bír. Ezeket a távokat még ő is be meri vállalni így, 86 évesen. Tegnap is hálózsákkal kelt útra, lesz, ami lesz alapon. A szabad ég alatt alvás végül elmaradt, de ettől függetlenül is remekül érezte magát tegnap éjjel a nagy csapat.

Az Első lépés az életért túracsapathoz bárki csatlakozhat! Keresse Mészár Hajnalka csoportvezetőt!

Fotók: OrosCafé

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.