- hirdetés -

Az elmúlt időszakban több mint négy és fél milliárd forint forrás érkezett Mezőhegyesre, amit komplexen gondolkozva, az ott élők érdekeit és a település jövőjét szem előtt tartva használ fel az önkormányzat. A térség országgyűlési képviselője, Erdős Norbert szerint az elért eredmények nemcsak Dél-Békésben, hanem egész Békés megyében kiemelkedőek.

Mezőhegyesre az utóbbi időszakban jelentős források érkeztek, egészen pontosan 4,6 milliárd forintot használhat fel a település önkormányzat céljai megvalósításához. Pap István Tibor elmondta, hogy ezek között vannak már megvalósult, folyamatban lévő, illetve a közeljövőben induló projektek is – derült ki azon a sajtótájékoztatón, amit Erdős Norbert országgyűlési képviselővel közösen tartottak a mezőhegyesi polgármesteri hivatalban augusztus 8-án.

Elmondták, hogy a mezőhegyesi önkormányzat a Magyar Falu Program keretén belül ebben az évben összesen 80 817 849 Ft támogatást nyert el. Kiderült, hogy ebből összesen négy projekt valósul meg a városban: 52,5 millió forintból a polgármesteri hivatal részleges födémrekonstrukciója, 10 millió forintból a Tavasz utcai járda felújítása, 6 millió forintból a temetőben található urnafal létrehozása és környezetének megújulása, valamint valamivel több mint 12 millió forintból egy fűnyíró traktor beszerzése.

A tájékoztatón elhangzott, hogy a 200 ménest fenntartó ménesbirtokon folyamatos, milliárdos nagyságrendű fejlesztések valósulnak meg, ezt a fejlődést pedig a település többi részének is követnie kell.

– Mezőhegyesről beszélni, gondolkodni nem lehet a ménesbirtok nélkül, ahol rengeteg fejlesztés valósul meg. Azt gondolom, hogy az önkormányzat felvette a tempót és ugyanolyan lendülettel dolgozik Mezőhegyes fejlődése érdekében – mondta Erdős Norbert. – A város kiemelkedően teljesít, nemcsak Dél-Békésben, hanem egész Békés megyét tekintve – fogalmazott a képviselő hozzátéve, hogy büszkék lehetnek a mezőhegyesiek arra a munkára, amit a képviselő-testület tagjai, a hivatal dolgozói letesznek az asztalra. A projekteket komplexen kezelve, a helyiek boldogulását, a település fejlődését szem előtt tartva valósítják meg.

Erdős Norbert elmondta, hogy a Magyar Falu Programban elnyert forrásokon kívül a TOP Plusz pályázaton is jelentős támogatásokat nyert Mezőhegyes. 366 millió forintból jelenleg is zajlik egy infrastrukturális fejlesztés, amelynek köszönhetően gyakorlatilag a teljes belváros megújul. A nyertes pályázat magába foglal többek között tórendezést, parkfejlesztést, a fiatalok számára is vonzó zenés találkozóhely kialakítását, valamint az aszfaltburkolatú Hársfa utca útburkolatának kiszélesítését is lehetővé teszi.

Szintén TOP Plusz keretében elnyert 125 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatásból fejlesztik, bővítik és korszerűsítik a Ruisz Gyula utcai óvodát, illetve 111 millió forintból újítják a Csokonai utcai bölcsőde és óvoda épületét.

– Még az idei évben elkészül az épület külső hőszigetelése, valamint megtörténik a belső épületgépészeti és épületvillamossági rendszereinek korszerűsítése, melyekkel jelentős kiadáscsökkenés érhető el. Ezek a beruházások a jelenlegi helyzetben duplán fontosak – fűzte hozzá Erdős Norbert.

A mezőhegyesi polgármester kiegészítve a képviselőt elmondta, hogy a beruházás során az óvoda hasznos területe is növekedni fog, ami azt jelenti, hogy így még több családnak tudnak óvodai férőhelyet biztosítani.

– A térség megtartó erejére, a mezőhegyesi családokra 336 millió forintot fordíthatunk – hangsúlyozta a városvezető. – Az elmúlt harminc évben megfigyelhető, hogy Mezőhegyes népessége csökken, ezt a folyamatot megfordítani nem reális elvárás, de a célunk ezt megállítani. Ehhez az alapvető életfeltételeket minél nagyobb mértékben kell biztosítani, a lehetőségeinket pedig a lehető legjobban kell kihasználni. A most felsorolt fejlesztések elkészülte után azt remélem, hogy a csökkenés megáll és Mezőhegyes egy olyan kedvelt település lesz a környékbeliek, a belföldi és külföldi turisták körében is, aminek a hatása – ahogy korábban – kisugárzik a térségre és az egész országra – zárta Pap István Tibor.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.