- hirdetés -

Negyvenöt éve áll a színpadon Sebestyén Márta Liszt Ferenc-díjas, Prima primissima-díjas, Kossuth-díjas énekesnő. A tradicionális magyar kultúrát képviselő művész néhány napja Orosházán is elkápráztatta közönségét, az evangélikus templomban adott koncertet Szamosi Szabolccsal együtt az Orgona Pont című rendezvénysorozat keretében.

Többen lehunyt szemmel, összekulcsolt kézzel hallgatták az evangélikus templomban adott különleges koncertet. Mintegy háromszáz ember jelent meg a péntek esti programon, amely egy ritka páros közös játékán alapult.

– Talán egy kicsit furcsa kombináció, a fenséges orgonaszó és a népdal egyszerűsége fog ma együtt megszólalni – mondta el közönségének Sebestyén Márta. – Felmerül a kérdés, hogy jön a hangszerek királynője, a nagyhangú orgona mellé egy árva kis népdal? Pedig gyönyörűen szólal meg együtt a kettő, épp a kontraszt miatt. Ha visszagondolok, hogy a gyerekkoromban, amikor a csempeszkopácsi (itt éltek a nagymamámék) templomban hallottam szállni az emberi hangot…annál csodálatosabb nincs. Az orgona a maga nemében ugyanolyan fenséges, és ez a kettő nagyon szépen kiegészíti egymást.

A nagy zeneszerzők, J.S. Bach, Bartók Béla és Kodály Zoltán mellett kortárs szerzők, Szörényi Levente és Tolcsvay László műveit is hallhatta a közönség, köztük pedig elhangzott egy-egy népi ének és ima is. Az énekesnő nagymamájának kedvence, a Nyújtsd ki Mennyből című Mária-ének sem maradhatott ki a sorból, maga a koncert is ezt a címet viselte.

Kyrie, Angyaloknak nagyságos asszonya, Dicsérd az Urat, lelkem! Kyrie, Sanctus, csendültek fel egymás után a szebbnél szebb dalok. A hosszú orgonajáték időt adott a hallgatóságnak az elcsendesedésre, és lehetőséget arra, hogy a lelkük mélyébe repüljenek. Ennek folyamatát még inkább segítette, hogy a művésznő és társa a karzaton foglalt helyet, ennek következtében a megjelentek egy része a koncert elején még nem láthatta, csak hallhatta játékukat. Így egy érzékszervük kikapcsolhatott, a többi viszont felerősödhetett. Az est végén a jól megérdemelt tapsot már a nézők közvetlen közelében kapta meg a két művész.

A Békés megyei gyökerekkel bíró Sebestyén Márta a vártnál is nagyobb szeretettel és közvetlenséggel fordult a megjelentek felé. A koncert végi beszélgetés, nosztalgiázás közben egy-egy dal is előkerült az emlékek között, amelyeket kérésre el is énekelt a művésznő az orosháziaknak. Sőt, az ukrán hallgatóságot anyanyelvükön is megörvendeztette néhány énekkel.

Fotók: Kecskeméti Krisztina/PMK

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.