- hirdetés -

Vasárnap önkormányzati képviselőt választ Orosházán az 5-ös választókörzet. Az új képviselő megbízatása 2024. október 1-ig tart. Az időközi választáson a Helyi Választási Bizottság 7 jelölőszervezetet vett nyilvántartásba, végül azonban csak 5 állított jelöltet, mellettük pedig van, aki függetlenként, de párttámogatással indul, így összesen 4 képviselőjelölt közül választhat a körzet 2356 szavazásra jogosult lakója.

Elsőként adta le az induláshoz szükséges aláírásokat Gyapjasné Béres Enikő tanár, művészember, gazdálkodó, aki független jelöltként kéri a szavazók bizalmát. A középiskolai tanár szisztematikusan készül a feladatra, a választási kampány idején már több lakossági problémával kereste meg a városvezetést, több mindenre talált megoldást, illetve kapott választ. Az indulók közül őt támogatja a képviselő-testületben többséggel bíró jobboldali párt, a FIDESZ.

A nyilvántartásba vett jelölőszervezetek közül egyedül indított jelöltet az időközi választáson a Mi Hazánk Mozgalom, amely Nagy Zsolt személyében látja hatékonynak a körzet képviseletét a város döntéshozó grémiumában. A kétgyermekes családapa lokálpatriótának tartja magát, a körzet lakóin túl minden orosházit szeretne képviselni a testületben, konstruktív politizálásra készül.

A jelöltek közül harmadikként adta le az induláshoz szükséges aláírásokat Ujj György Imre, a Munkáspárt és az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom (ISZOM) közös jelöltje, aki nyugdíjasként száll ringbe, és a városrész lakójaként úgy véli, jól ismeri a helyiek problémáit, ugyanakkor beszélgetések útján szeretné megismerni a szavazók véleményét a fontos városi ügyekről.

Negyedikként vették nyilvántartásba a Momentum színeiben induló Németh Sándort, akinek a neve mellett jelölőszervezetként a Demokratikus Koalíció (DK) is szerepel. Bár erről ellentmondásosak az információk, hiszen Papp Róbert, a baloldali párt választókerületi alelnökének médianyilatkozatai szerint a helyi vezetés nem tartja alkalmasnak, ezért nem is támogatja Németh Sándort. A jelölt fiatal kora ellenére már jelentős választási tapasztalattal rendelkezik, hiszen az LMP színeiben 2018-ban az országgyűlési választáson, majd az ellenzéki összefogás jelöltjeként 2019-ben az önkormányzati választáson mérette meg magát.

A nyilvántartásba vett szervezetek közül a Megoldás Mozgalom, illetve a Közösen Orosháza Városáért! Lokálpatrióta Mozgalom nem állított jelöltet a vasárnapi időközi választásra. Holott az utóbbi színeiben, az ellenzéki összefogás jelöltjeként tudott győzni a körzet korábbi képviselője, a momentumos Sebők Éva, aki májusi lemondásakor hangot adott annak, hogy bízik abban, a többi ellenzéki párt is a Momentum jelöltjét támogatja. A kiszivárgott információk szerint valóban volt egyeztetés erről, de végül nem született megegyezés, az ellenzéki oldal egyes meghatározó politikusai szerint nincs döntő jelentősége az időközi választásnak, nem változtat érdemben a testületben kialakult erőviszonyokon.

A vegyesen lakótelepi és családi házas városrészben élők szemszögéből a tét nem kevesebb a vasárnapi szavazáson, mint hogy az ő érdekeiket, a körzet igényeit a négy jelölt közül ki tudja a leghatékonyabban érvényesíteni az önkormányzati döntéshozásban. A választási kampány során több lakossági kérés, igény is felszínre került, ezek megvalósítása annak a képviselőnek a feladata lesz, aki a legtöbb szavazatot kapja vasárnap.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.