- hirdetés -

Tizenegy éve imádják a gyerekek a Máltai tábort, de nemcsak ők, hanem a már „nagy” kamaszok is. Aki nem fér bele életkora alapján a táborozók csoportjába, az inkább jelentkezik önkéntes segítőnek, csak hogy jöhessen, és Frankó Attilával, valamint csapatával tölthessen egy hetet a nyári szünetben.

Komoly múltja van a Máltai tábornak. Frankó Attila, az Orosházi Máltai Csoport vezetője csapatával együtt 2011-ben első alkalommal a célból szervezte meg azt, hogy segítsen a szülőknek gyermekeik nyári felügyeletében. Bizony, ez az egyik legkedvezőbb árú tábor az orosházi kínálatban, csak az étkezést és a belépőjegyeket kell kifizetniük a jelentkezőknek, a gyerekeket kísérő és rájuk vigyázó felnőttek és fiatal felnőttek ugyanis mind önkéntesként teszik a dolgukat.

– Nekünk, máltaisoknak alapvetően is az a dolgunk, hogy figyeljünk és vigyázzunk a gyerekekre. És ha már ez így van, akkor arra gondoltunk, kilépünk velük a játszótér kapuján, hogy még több élményben lehessen részük a nyár folyamán – mesélte Attila. – Alapvetően azok a gyerkőcök jönnek a táborainkba, akik egyébként is gyakori vendégei a Máltainak, de persze szívesen látunk bárkit, aki jelentkezik hozzánk. Vannak fix helyszínek, amelyeket minden évben meglátogatunk, ilyen többek közt Gyopárosfürdő, ahol idén is remekül éreztük magunkat. Emellett igyekszünk évről évre egy-egy új programmal is készülni, hogy azok számára is legyen meglepetés, akik rendszeresen jönnek a táborainkba.

A hétfő a csapatépítésről, a kedd a strandolásról szólt, szerdán Gyulára a városerdőbe, majd az Almásy-kastély szabadulószobáiba, csütörtökön Gellértegyházára, pénteken pedig a tervek szerint Körös-torokra utazik majd együtt a táborozó csapat.

– Az első egy-két nap után a gyerekek rendszerint egymásra hangolódnak, összeszoknak, és a hét közepére már nagyon jó kapcsolat alakul ki közöttük. Szeretik a Máltai tábort, mert ez az öt nap tényleg az önfeledt szórakozásról, az élményszerzésről szól. Itt lehet hülyéskedni, nagyokat nevetni, nekünk az az igazán fontos, hogy a táborozóink lazítsanak, és hogy jól érezzék magukat – tette hozzá Frankó Attila.

Minden évben két napközis tábort szervez a Máltai, befejezett első osztálytól egészen a felső tagozat végéig lehet hozzájuk jelentkezni. De vannak itt nagyobbacska tinédzserek is. Ők a korábbi évek táborozói, akik most már felügyelőként segítik a felnőttek munkáját.

– Egészen kicsi koromtól fogva járok a Máltai táborába, anno a bátyáim voltak itt felügyelők, most pedig már én vagyok az – mesélte Borbély Vivien. – Ez a harmadik év, amikor önkéntesként besegítek, és élvezem a tábor minden pillanatát. Itt mindig sokat viccelődünk, a felnőttek is értik a tréfát, úgyhogy nagyon vártam már az idei tábort.

Az Orosházi Máltai Csoport a két napközis táboron túl egy ottalvós tábort is szervez a nyáron, azt már pályázati forrásból. Ez utóbbinak is több éves hagyománya van, erre a játszótér munkatársaihoz közel álló, az oda nap mint nap járó gyerekek jelentkezhetnek. A tervek szerint velük idén (is) a gyulai erdei iskolában töltenek majd együtt három napot Attiláék.

Fotók: Horváth Bence

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.