- hirdetés -

Egy forró nyári napon, július 23-án, szombaton álltak rajthoz a térség lovasai a simonpusztai Nemzeti Lovaskultúra Központban. A település idén negyedszerre rendezett Elővágtát. A megmérettetésen nyeregbe szállt az idei Póni Derby győztese, Hajdu Fanni is.

Többféle lovas bemutató, könnyűzenei koncertek és számos gyermekprogram kíséretében zajlott a hétvégi Érdi Vágta. A rendezvényen a látogatók találkozhattak a Jótékonysági Sztárfutam két lovasával, Széchenyi Krisztián táncművésszel, valamint Krajnik-Balogh Gábor színművésszel is. Krisztián és csapata egy gyönyörű és látványos táncos produkcióval is jelen volt az eseményen.

Egy év eltelt, más azonban nem változott. Idén is ők nyerték az Érdi Vágtát (Archív fotó: Horváth Bence)

A nagy érdeklődés övezte Elővágtát a kishuszárok versenye nyitotta meg. Ez azért is volt kiemelkedő, mivel rekordszámú nevezés érkezett ebben a kategóriában, 17 kishuszár állt rajthoz ezen a napon. A hőség miatt a rendezők módosítottak az előre kiadott futam időpontokon, egy órával az eredeti időpont előtt készen kellett állniuk.

Mint a kitűnő orosházi lovas, Hajdu Fanni elmondta, a szervezők négy előfutamba sorsolták a résztvevőket. A négy indulóval futott előfutamból hármat rendeztek, a negyedikben öt lovas vágott neki a távnak.

– Mi Nárcisszal az ötfős futamba kerültünk, ráadásul a legkülső, ötös pályát kaptuk. Nagyon izgultam, mert tudom, hogy Nárcisz fél a zászlóktól és mindentől ami mozog, az érdi pálya pedig rendesen körbe volt zászlózva. Nem csak én voltam ideges, hanem a ló is, így összeszedtünk egy tízméteres startbüntetést is. Az idegesség csak a rajtig tartott, aztán Sziszi (Nárciszt becézi így – a szerk.) remekül tette a dolgát és sikerült megnyerni az előfutamunkat – idézi fel Hajdu Fanni.

Erős szél és porvihar nehezítette a döntőbe jutottak dolgát (Fotó: Juhász Tiborné, Zsóka)

Az előfutam után hatórás pihenőt kaptak lovak és lovasok. Az esti döntőre a négy előfutam győztes állhatott oda. Az izgalmak – ha lehet – még tovább fokozódtak.

– Kemény szélvihar érte el a döntő idejére a pályát. Ráadásul kellett mennünk egy plusz kört, amikor bemutatták a résztvevőket a közönségnek. Nárcisz rendkívül idegesen viselkedett, volt egy-két olyan „mutatványa”, amit nehezen sikerült csak kivédeni. A döntőben is a külső pályát kaptuk, de itt már csak négyen voltunk. A ló most is majdnem elragadott, de még időben sikerült megfékezni, bár a tízméteres rajthátrányt így is megkaptuk. Óvatosságból – nehogy kizárás legyen a vége – még a kiszabott tíz méternél is hátrább maradtam a rajtnál, így mintegy tizenöt méteres hátránnyal indultunk. Szerencsére Sziszi a start után ismét nagyszerűen ment és a három előzést jókor meg tudtuk csinálni. A győzelemmel biztossá vált, hogy ott lehetünk októberben a Hősök terén a Nemzeti Vágta országos döntőjében – foglalta össze a fiatal orosházi zsoké.

Mint megtudtuk, Fanniék az eddigi metódus szerint folytatják a felkészülést. Az októberi, fővárosi megmérettetés előtt még több feladat vár rájuk. Augusztusban és szeptemberben is rendeznek újabb futamokat a Póni Championátusért a Kincsem Parkban és láthatjuk őket augusztus 20-án a bogárzói lóversenypályán is.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.