- hirdetés -

Birkás Tibor a több mint négy évtized alatt megélte a mentő szakma végleteit. A boldog pillanatokat és a szomorúakat egyaránt. Ott volt és segítő kezet nyújtott több orosházi gyermek megszületésekor, de műszakban volt akkor is, amikor 1994-ben Orosháza és Pusztaföldvár között tíz ember életét veszítette egy helikopter-balesetben.

Ez a hivatás rengeteg fájdalmas helyzetet, de még annál is több szépséget tartogat. Mentőnek lenni Tibor számára egy életen át tartó feladat. Már több mint negyven éve dolgozik az Orosházi Mentőállomáson, közeleg a nyugdíjazás időpontja, de ő azt mondja, el sem tudja képzelni, mi lesz vele egyenruha és szirénaszó nélkül.

– Már általános iskolás koromban éreztem, hogy vonz az egészségügy, nagyon érdekeltek az elsősegélynyújtó tanfolyamon tanultak, de aztán más úton indultam el. Már dolgozó fiatalember voltam, mikor édesapámon keresztül – aki egyébként a kórházban dolgozott –, megkerestek, lenne-e kedvem mentőzni. Igent mondtam, bár őszintén szólva féltem is. Tudtam, hogy komoly kihívások várnak rám. Itt nincs olyan, hogy „elrontottam, majd kijavítom” . Mentőként nem hibázhatok – kezdte.

– Akkoriban még hozzánk tartozott a mentésen túl a betegszállítás is. Kezdetekben nappalos kocsin dolgoztam, a munkám nagy részét akkoriban még a betegek szállítása adta, amit én nagyon szerettem. Három év után mentőszakápolói szakvizsgát szereztem. Azóta is minden évben várnak rám a továbbképzések, majd a vizsgák. Ez egy ilyen szakma, itt folyamatosan tanulni, fejlődni kell.

1986-ban Birkás Tibort szolgálatvezetőnek választották, három állomáson tizenöt autót irányított. Később választania kellett: az irányításban vesz részt, vagy inkább esetkocsizik. Ő az utóbbi mellett döntött.

– Szeretem, ha segíthetek, ha látom, hogy van értelme a munkámnak – folytatta. – Amikor kihívnak egy idős nénihez, segítek rajta, jobban lesz, és aztán megsimogatja a kezemet és annyit mond: köszönöm…Ennél több nem kell – mondta elcsukló hangon.

Rengeteg emlék halmozódott fel Tiborban az évtizedek során. Az egyik legmeghatározóbb az első szülése volt, néhány hónappal a munkába állása után, 1982 tavaszán.

– Óriási élmény volt, sosem felejtem el. Aztán kilenc év múlva én hoztam be a gyermeket a kórházba sérüléssel. Öröm volt újra találkozni azzal az aprósággal, aki annak idején a kezeim között született meg. Sok minden változott a negyven év alatt. Régebben több szülés volt lakáson vagy autóban, és több volt a diszkóbaleset is…Sokat mesélünk az utánpótlásnak az állomáson, és ők szívesen hallgatják a régi történeteket. Tanulnak belőle. Vannak esetek, amik engem is annyira megérintettek, hogy sosem fejeltem el őket. Fel tudom dolgozni a tragédiákat, de a rossz emlék örökre megmarad, mint ahogyan a kérdés is bennem: „valóban mindent megtettem, amit lehetett?”

„Egymás bajtársai vagyunk”

Tibor azt vallja, egy jó mentő ismérve a jó helyzetfelismerés, az azonnali döntéshozatali képesség, a megfelelő kommunikációs készség és végül, de nem utolsósorban az empátia.

– Ha a beteg vagy a hozzátartozó meglát minket, a legtöbb esetben megnyugszik. Néhány biztató szó után érzi, jó kezekben van. Fontos, hogy át tudjuk érezni a beteg vagy sérült helyzetét, hogy türelmesen végighallgassuk őt. Enélkül nem megy. És az is lényeges, hogy mi, mentők odafigyeljünk egymásra szolgálat közben. Ez csapatmunka, ezért vagyunk bajtársak. Akkor is meghallgatom a másik javaslatait, ha tudom, végül enyém lesz a döntés – jegyezte meg.

Fotók: Horváth Bence

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.