- hirdetés -

Nyár derekán a mezőgazdasági munkák dandárjának idején ritkán szervez gazdafórumot az Orosháza és Térsége Gazdakör. Annak, hogy mégis megtették, komoly oka van, mégpedig a különleges helyzet, melybe az aszály miatt kerültek a gazdálkodók.

Már az őszi vetésű gabonák hozamát is erősen befolyásolta a majd egy éve tartó csapadékszegény időjárás, a tavasz vetésű kapásnövényeknél – kukorica, napraforgó – pedig egyenesen katasztrófális helyzetet idézett elő az aszály és az extrém hőség. Mit tehetnek a gazdák, akiknek egész idei termése odalett, az összes eddig végzett munkája hiába való volt. A kárenyhítés lehetőségeiről kaptak tájékoztatót a két meghívott előadótól.

Lantos Lajos biztosítási szakértő a díjtámogatott növénybiztosításokról beszélt (Fotó: Horváth Bence)

Lantos Lajos biztosítási szakértő a mezőgazdasági növénybiztosítási lehetőségekről, azon belül a díjtámogatott növénybiztosításokról tartott tájékoztatást. Mint elmondta, sok gazda nem is tudja, hogy ilyen egyáltalán létezik, pedig jelentősen lehetne ezzel is csökkenteni az elszenvedett veszteségeket.

A folytatásban Boér Zsolt vezető falugazdász ismertette az agrár kárenyhítési rendszer működését és pontosította azokat a határidőket, melyeket betartva a károsult gazdák igénybe vehetik. Szót ejtett arról is, mit kell pontosan tennie a gazdálkodóknak, ha igénybe szeretnék venni a kárenyhítési juttatást.

A két előadás kivonatát az alábbi videóban foglaltuk össze:

Az előadások után lehetőséget kaptak a jelenlevők, hogy esetleges kérdéseiket feltegyék, melyekre a két előadó válaszolt.

A szakmai fórum végén, azok számára, akik esetleg nem tudtak mindent jegyzetelni a NAK által elkészített, minden fontos információt tartalmazó összegzést adták át a gazdakör képviselői.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.