- hirdetés -

Gazdafórumra várta tagjait csütörtök este az Orosháza és Térsége Gazdakör, a Petőfi Művelődési Központ Szokolay termébe. A fórumon két neves szaktekintély adott segítséget a térség gazdáinak a vetőmag kiválasztás témakörében.

Brlázs Róbert, a gazdakör elnöke elmondta, a tematikus est ötlete egy gazdatársuktól származik, aki szeretett volna független szakértőtől segítséget kapni a vetőmag kiválasztásban, hisz változnak a körülmények, alkalmazkodni kell a termelőknek és nem szeretne csupán a vetőmag forgalmazó cégek reklámjaira hagyatkozni.

Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetsége elnöke (Fotó: gazdakör/Gál László)

– Ezért hívtuk meg előadónak Petőházi Tamást, a Gabonatermesztők Országos Szövetsége elnökét, illetve a Szent István Egyetem docensét, Futó Zoltánt. Petőházi Tamás a kukorica, Futó Zoltán pedig a napraforgó vetőmag kiválasztásával kapcsolatosan ad tájékoztatót, hogy mik azok a fontos tényezők, melyeket mindenképp figyelembe kell venni. Olyan korban gazdálkodunk, amikor nagyon fontos a költséghatékony termelés, amelynek elengedhetetlen része a jó vetőmag kiválasztás – tájékoztatott Brlázs Róbert.

Petőházi Tamás elsőként a gabonapiac jelen helyzetéről beszélt, majd rátért a közel húsz esztendeje folytatott kukorica fajtakísérletek eredményeire, tanulságaira. Mint elmondta, a gazdáknak nem a legjobb vetőmagot kell kiválasztania, hanem a legjobbak közt a felső harmadban levők valamelyikét. Ezzel az egyetlen jól meghozott döntéssel akár egy tonnával is többet tud termelni.

Futó Zoltán, egyetemi docens, Szent István Egyetem (Fotó: gazdakör/Gál László)

– Sok fajtanemesítési irány van. Magyarországon már világosan láthatjuk, hogy a kukorica termesztésben a csapadék a szűk keresztmetszet. Ezért a különböző hibrideknek nem csak a termőképességét kell számításba venni, hanem a szárazságtűrő képességét is – mondta el egyebek mellett az elnök.

Futó Zoltántól a napraforgó vetőmaggal kapcsolatban megtudhattuk, hogy nagyon széles, talán túl széles az a spektrum, melyből a gazdáknak választaniuk kell. Ma a napraforgó nagyon sokféle nemesítési iránnyal és nagyon sokféle agrotechnikai megoldással rendelkezik. A jó vetőmag kiválasztása nehéz ügy. Minden gazdának meg kell találnia azokat az agrotechnikai sarokpontokat, amitől igazán jó lesz a választás. Az igazán jó termelőt a jó, vagy a közepes termelőtől csak apró szakmai döntések választják el.

A két előadásból komoly szakmai segítséget kaphatott a hallgatóság, akiknek a végén lehetőségük volt kérdéseiket is feltenni.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.