- hirdetés -

A Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program, a Kárpát-medencei gazdatársadalom önzetlen, segítő szándékú összefogásának gondolatából mára az egyik legjelentősebb, legszélesebb tömegeket megmozgató, nemzeti szintű karitatív kezdeményezéssé terebélyesedett.

A 2011-ben Pécsről indult gondolat az elmúlt több, mint tíz esztendő alatt kiteljesedett, egységbe kovácsolta a gazdákat, tettekké vált. A folyamatos építkezés, a mindig megújuló lendület minden téren kimagasló eredményekhez vezetett. Az anyaország után az elszakított nemzetrészek, majd a diaszpóra is bekapcsolódott a programba. A mozgalom indulásakor összegyűlt 10 tonna gabona több mint százszorosára bővült, a csatlakozó gazdálkodók száma pedig szerte a Kárpát-medencében, szintén évről évre rekordot dönt. A Program szervezését, összefogását – az elmúlt éveknek megfelelően – a Magyarok Kenyere Alapítvány, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a MAGOSZ végzi. A kezdeményezés megbecsültségét jelzi, hogy a „példaértékű nemzetegyesítő szolgálatáért” a programot Magyar Örökség Díjjal tüntették ki.

A program Békés megyei helyzetét és tudnivalóit kérésünkre Kozsuch Kornél, a NAK Békés Megyei elnöke foglalta össze:

A Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program 2022-ben 12. évébe lép, az elmúlt évek sikere megalapozta azt, hogy hosszú távon is a magyar gazdatársadalom meghatározó jótékonysági mozgalma legyen, és ma már Kárpát-medence összefogásává nőtte ki magát, számos neves támogatóval. Az adományokat megyénként, a külhoni részeken pedig régiónként gyűjtik össze, majd ünnepélyes keretek között, szimbolikusan is összeöntik. A szervezők július közepétől augusztus 20.-ig  várják az adományokat, amelyet augusztus közepétől a közeli malmokban őrölnek meg. Megyénkben a Szatmári malom Kft tótkomlósi üzeme vállalta az adománybúza BL.55 lisztté való őrlését és kiszerelését 1kg-os csomagolásban. A búza malomba szállítását Drahos Zsolt Nagykamarási vállalkozó fuvaradományként biztosítja a megyei projekt számára. Az adományliszt kiszállítását a megyei rászorultakat segítő szervezeteknek a Mezőhegyesi Állami Ménesbirtok és Tangazdaság ZRT végzi el az előző évekhez hasonlóan.

Prohászka Béla mesterszakács is az adományozók közt van (Fotó: NAK)

Az idei évben különösen nagy öröm és megtiszteltetés számunkra, hogy támogató, adományozó, példamutató szándékkal számos Békés megyei vezető, mértékadó személyiség állt mellénk, annak érdekében, hogy minél sikeresebb, nagyszerűbb megyei részeredményt érjen el a „Magyarok kenyere 15millió búzaszem „ 2022. évi Országos program. Köszönetteljes felsorolás a teljesség igénye nélkül.

Prohászka Béla VENESZ díjas mesterszakács, Nyemcsok László újságíró és édesanyja, Fári Zoltán Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Elnöke, Hrabovszki János a Vadászkamara Békés megyei elnöke, Futó Zoltán Egyetemi tanár Tanszékvezető MATE Szarvasi Kara, Rakonczás Szilvia A Békés megyei Könyvtár Igazgatója.

A program elsősorban terményfelajánlásokat vár. Amennyiben tehát rendelkezik saját kenyérgabonával, akkor tisztelettel arra kérem, hogy a felajánlott kenyér gabonamennyiséget szállítsa el a lakhelyéhez legközelebb eső gyűjtőpontunkra.

Békés Megyei gyűjtőpontok

gyűjtőpont megnevezésehelyszínelérhetőség/Névnyitva tartás
Dombegyházi Agrár Zrt.Dombegyház, HRSZ:019615Isztin Ferenc07:00 – 16:00
Kert-Land Kft.5530 Vésztő, Báthori u 4.Rácz Zoltán08:00 – 16:00
Orosfarm Zrt.5906 Orosháza, Tatársánc 38.Dominkó Norbert07:00 – 15:00
MOROKO-FARM Kft.5540 Szarvas, III.kk.223.Roszik Attila/Varga Vera08:00-16:00
Nagy János egyéni vállalkozó, Szárítóüzem5630 Békés, IX. Kerület 84.Szabados Lajosné08:00-16:00
Szárító és Tároló Mg. Zrt.5553 Kondoros, Tanya 7/1.Nagy-Viszkok Barbara08:00 – 16:00
Csabai Raktárszövetkezet5600 Békéscsaba Kerek 637.Bozsár Tamás08:00 – 16:00

Amennyiben nem rendelkezik saját kenyérgabonával:

  1. Kérjük, keresse fel a kijelölt megyei gyűjtőpontot személyesen, vagy telefonon és adatai megadásával (név, cím, telefon, email cím) vásároljon 50 kg kenyérbúzát, amit a program céljaira felajánl.
  2. A felajánlott gabona mennyiségről a gyűjtőpont kijelölt munkatársa átadás-átvételi jegyzőkönyvet készít, és ez igazolja az adományozás tényét.
  3. Igény esetén az adományozó személye nyilvánossá válik kiadványainkban. Ennek igényét vagy elutasítását is az átadás-átvételi dokumentumon jelezheti.
  4. Igazgatóságunk véleménye szerint a személyenkénti adomány mennyisége 50 kg/fő ez a mennyiség, reményeink szerint több száz Békés megyei adományozó esetében kellőképpen szimbolizálja a nemzeti összetartozásunkat és gazdaközösségünk összefogásának erősségét, szolidaritás vállalását nélkülöző honfitársaink irányába.
Sorra érkeznek a gabona adományok a gyűjtőhelyre (Fotó: NAK)

Természetesen a nagyobb mennyiségek adományozását mindez nem zárja ki, hiszen az elmúlt években is előfordultak több tonnás felajánlások is. Új Elnökségünk célja a széles körű Békés megyei gazdaösszefogás demonstrálása. Több mint húszezren vagyunk Békés megyében, az elmúlt években a legnagyobb adományozói létszám 140 fő volt. Közösségünk már a Kamarai választások alkalmával is tanúbizonyságot tett, hogy képes a közös cél, a közös képviselet érdekében összefogni, ennek köszönhetően megtöbbszöröztük a szavazásban résztvevők létszámát. A magyarok kenyere 2022. évi programjában is hasonló eredményben bízunk.

Mire használjuk a felajánlott adományt?

Az előző években az adománybúzából készített liszt egyrészt, 17 szociálisan rászorulókat támogató Békés megyei szervezet között osztottuk ki, másrészt a Böjte Atya által működtetett Partiumi Árvaház részére szállítottuk el.

Az idei évben is hasonló nemes célokra szánjuk a gabonát, de minden bizonnyal szomorú aktualitást ad kezdeményezésünknek az Ukrajnai háború menekültjeinek élelmiszer segélyezése.

Rendezvényeink

2022.07.16-án a Szarvas- Ezüstszőlőben megrendezett Arató és nemzetiségi naphoz kapcsolódóan sikeres megyei búzagyűjtő napot tartottunk. A program legnagyobb rendezvénye minden évben a Kárpát-medencei Búza összeöntés Ünnepsége, amelyet idén augusztus 5.-én Hajdúnánáson rendeznek.

Gyűjtőpontjainkból heti rendszerességgel kapunk tájékoztatást az éppen aktuális adománybúza mennyiségekről és az adományozók számáról. 2022.07.15-én 104 fő adományozó 12300 kg adománybúzát szállított be gyűjtőpontjainkra. Reményeink szerint az aszálykár csak csekély mértékben gátolja az ide program sikerét.

Bízunk az összefogás erejében, gazdatársadalmunk elköteleződésében!

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.