- hirdetés -

Folytathatja a munkát Buzai Csaba, a Justh Zsigmond Városi Könyvtár igazgatója – többek között erről is döntöttek a július 14-ei rendkívüli testületi ülésen a képviselők.

A megszokottaktól eltérően az ülést ezúttal Bojtor István alpolgármester vezette, miután a testület által is megszavazott éves szabadságát tölti Dávid Zoltán polgármester. A testület munkájában ismét nem vett részt a DK-s Papp Róbert, aki ezúttal sem jelezte távolmaradását.

A képviselők döntöttek a “Zöld infrastruktúra fejlesztése, közösségi funkciók kialakítása Orosháza-Gyopárosfürdőn” kapcsolatban, ami a gyopárosi konferenciateremben kialakítandó moziról szóló pályázat.

A projekt műszaki dokumentációja elkészült, a következő feladat a közbeszerzési eljárás lefolytatása. Bojtor István alpolgármester ezzel kapcsolatban emlékezetette az ülésen részt vevőket, hogy Molnár Béla alpolgármester korábban említett új elképzelése szerint a város projektjeit ezentúl nem egy közbeszereztető céggel végezteti az önkormányzat. Erre a munkára három pályázó adta be jelentkezését, ezt követően a legkedvezőbb nyert.

Az MSZP-s Fetser János azt javasolta, hogy a szakember 2 millió 100 ezer forintos megbízási díját azok fizessék meg, akik valóban felelősek a korábban elkövetett hibákért. Ezt módosító indítványként be is nyújtotta. A független képviselő, Raffai János egyetértett szocialista képviselőtársa javaslatával, annyival egészítette ki, hogy név szerinti szavazást kért erről.

Oravecz Nóra alpolgármester jelezte, hogy a módosító indítványban megjelölt felelősöket, ki nevezi meg? Az ellenzéki képviselők a korábbi testületi ülések jegyzőkönyveire hivatkoztak.

Név szerinti szavaztak a módosítóról:

Antal László: nem, Bodóczi András: igen, Bojtor István: nem, Fetser János: igen, Kovács Péter: nem, Lövei Ferenc: nem, Németh Béla: nem, Olasz Mónika: nem, Oravecz Nóra: nem, Raffai János: igen, dr. Szabó Ervin: igen, Tóth-Kása Sándor: nem.

A módosítót nem, az eredeti határozati javaslatot 8 igen és 4 tartózkodás mellett elfogadták a képviselők.

A második napirendi pontban a Justh Zsigmond Városi Könyvtár igazgatói kinevezéséről szóló előterjesztést tárgyalták. Buzai Csaba tíz éve látja el az intézmény vezetését, most is pályázott. A testület egyhangú döntéssel, 12 igennel támogatta azt, hogy folytassa a munkát a könyvtár élén.

Az ülés végén kérdések következtek. Raffai János először is megköszönte, hogy a Szabó Dezső utcai hulladékgyűjtő kérdése megoldódott, majd rávilágított az Ady Endre utcai szelektív gyűjtők körüli állapotokra. Ezzel kapcsolatban dr. Burai Mihály jegyző elmondta, hogy a DAREH folyamatosan elszállítja a hulladékot, de a kialakult helyzet így is elfogadhatatlan. A jegyző kiemelte, hogy már körvonalazódik a megoldás, a kormányhivatallal közösen egy kamerát fognak felszerelni a területre.

A képviselő kérdezte arról is Bojtor István alpolgármestert, hogy az önkormányzat valamilyen módon támogatja-e a gazdákat. Erre az alpolgármester elmondta, hogy információkkal, fórumok rendezésével tájékoztatókkal segítik őket, majd visszautalt a múlt hét elején tartott gazdafórumra, amelyen teljesen megtelt a hivatal nagyterme.

Raffai János a napokban napvilágot látott Orosházi FKSE ügyéről is érdeklődött. Bejelentették, hogy a felnőtt csapatot anyagi gondok miatt nem indítják semmilyen bajnokságban. Megkérdezte, hogy mi a terve a városnak a klubban sportoló fiatalok támogatásával kapcsolatban? Tájékoztatást kért arról is, hogy milyen tartozásai vannak az egyesületnek a város felé.

Bojtor István elmondta, hogy több szerződést is kötött a város valamint az OFKSE. Az egyik a minden évben megújuló sporttámogatási szerződés. Ezzel minden év januárjában el kell számolni az előző évi támogatás felhasználásáról, amit a hivatal szakemberei ellenőriznek. A következő évi támogatást csak akkor kaphatja meg egy egyesület, ha ez az elszámolás rendben van. Bojtor István alpolgármester elmondta, hogy eddig minden évben megtörtént és rendben volt.

– Az, hogy a szerződésünk alapján, hogyan fogjuk elszámoltatni az egyesületet, attól függ, milyen irányban indul el az ügyük. Gondolom, a végelszámolás kevés lesz, valószínűsíthetően felszámolás lesz az egyesület sorsa, amennyiben a különböző fórumokon felmerülő hírek igazak – fogalmazott Bojtor István, aki rámutatott arra is, hogy a klubnak van egy elnöke, elnöksége és felügyelő bizottsága, amelyek felelnek a klub gazdálkodásáért.

Elmondta, hogy a város adott bérlakásokat, amivel kapcsolatban van tartozása az egyesületnek, illetve az étkeztetéssel kapcsolatban is van hátralék. A szükséges lépéseket mindkét esetben megtették az illetékesek, hogy behajtsák ezeket a tartozásokat.

Az alpolgármester beszélt arról is, hogy az utánpótlás helyzetéről tárgyalások folynak. Több lehetőség is van arra vonatkozóan, ki biztosítja a körülbelül 120 fiatal kézilabdázó versenyeztetését. Bojtor István elmondta, amint ezek a tárgyalások véget érnek, a város anyagilag is támogatná a fiatalok sportolását.

Fetser János érdeklődött a közterületi illegális fakivágással kapcsolatban. Dr. Burai Mihály elmondta, a közterületen található fák az önkormányzat tulajdonai, függetlenül attól, hogy az önkormányzat vagy a lakosság ülteti. Ezeket csak és kizárólag engedéllyel lehet kivágni, amennyiben illegálisan távolítják el a fát a közterületről és megállapítható a fa kivágója, ellene hatósági eljárás indítható.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.