- hirdetés -

A gazdatársadalmat minden lehetséges formában segíteni kell – jelentette ki saját Facebook oldalán Erdős Norbert. Az országgyűlési képviselő ebben a témában egyeztetett a Jakab István MAGOSZ vezetőjével, valamint Győrffy Balázs NAK elnökkel.

Az országban mindenütt, de leginkább az Alföldön súlyos aszállyal küzdenek a gazdák. Ezért sokan az egész ország területén működő jégkármérséklő rendszert teszik felelőssé a szárazságért, sőt a rendszert üzemeltetőket halálos fenyegetés is érte.

„A helyzetre való tekintettel tájékoztatást kértünk Jakab Istvántól, a MAGOSZ elnökétől és Győrffy Balázstól, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnökétől. A jégkármérséklő rendszer működése kapcsán megerősítették: tudományosan bizonyított, hogy a rendszernek semmilyen hatása nincs a csapadékmennyiségre, az kizárólag a kialakuló jégszemcsék méretét képes befolyásolni. A gyakorlati tapasztalatok is ezt támasztják alá: idén januárban és februárban is rendkívül kevés csapadék hullott, így kora tavasszal is komoly aszály sújtotta hazánkat, holott csak április 15-től működik a jégkármérséklő rendszer.” – áll Erdős Norbert Facebook-oldalára posztolt bejegyezésében.

Kiderült, hogy a tanácskozáson szó volt többek között a jégkármérséklő rendszer ellen hangoló áltudományos véleményekről is.

„Nagyon fontos – és a józan ész is ezt kívánja –, hogy ne hallgassunk szakmai végzettséggel nem rendelkező, önjelölt „időjósokra”, „meteorológiai szaktanácsadókra”, magyarán: más kárán nyerészkedő szélhámosokra! Sajnos a Békés megyei gazdákat is elárasztják szándékosan téves, rosszindulatú, a jégkármérséklő rendszert támadó információkkal, amelyekért akár még anyagi ellenszolgáltatást is kér megosztója. Nem lehet elégszer elmondani, hogy számos szakember megcáfolta már ezen talmi állítások mindegyikét!”

A jéger jelenleg Békés megyében nem üzemel, több halálos fenyegetés is érte az üzemeltetőket. Az ügyben a Békés megyei Rendőr-főkapitányság nyomozást is elrendelt. A rendszer működésének leállítását sok helyi és környékbeli gazda is kérte a néhány héttel ezelőtti orosházi fórumon.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.