- hirdetés -

Idén is elindul a Nemzeti VERSenyen Bereczki Bianka, aki már az elmúlt két évben is nagy sikert aratott szavalataival. A fiatal orosházi lány idén is szeretne túljutni a középdöntőn és a Nemzeti Színházban fellépni. Versklipje, mely a mostani háborús helyzetet dolgozza fel, nemrég készült el.

Bereczki Bianka kapcsolata a versekkel még kiskorában, második osztályosként kezdődött. Ekkor vett részt a legelső Ki mit tud? versenyén, ahol oklevéllel jutalmazták teljesítményéért és ekkor alakult ki az érdeklődése is az irodalom iránt. Azóta szinte folyamatosan részt vesz vers- és prózamondó versenyeken, gimnáziumi évei alatt összesen 52-szer állt színpadra és 49 első helyet, arany oklevelet vagy minősítést, Wass Albert emlékplakettet nyert el, de ezeken kívül is ezüst- vagy bronz oklevéllel zárt.

Amire azonban a legbüszkébben tekint vissza, hogy egyetemi tanulmányai alatt elnyerte a Kazinczy-díjat a szép magyar beszédért. A Nemzeti VERSenyről két évvel ezelőtt hallott először, akkor a jelentkezést követően egészen a középdöntőig jutott. Tavaly már még egy szinttel feljebb lépett és az élő döntőig menetelt, amit a Nemzeti Színházban rendeztek meg. Itt ezüst minősítéssel zárt, a kiváló eredményeknek köszönhetően pedig nem volt kérdés, hogy idén is belevág a kihívásba.

Bereczki Bianka kapcsolata a versekkel még gyermekkorában kezdődött

Az előző évekhez hasonlóan a résztvevőknek idén is három verset kellett választaniuk, mindegyik esetben egy olyan költeményt, ami kötődik valamihez: egy évfordulós költő egyik versét, egy verset a jelenlegi háborús helyzetre vonatkozóan és egyet egy klasszikus/magyar költőtől.

– A tavalyi siker után ismét Melega Krisztiánt és Rosta Tibort kerestem meg, hogy elkészítik-e nekem a versklipet. Sokáig gondolkodtam azon, hogy a három vers közül melyik lehetne az, amelyről klipet lehetne készíteni, de végül Fehér Renátó Néma Köztársaság című művére esett a választásunk, ebben láttunk közösen megvalósítható ötleteket. A helyszín kiválasztásában Krisztián segített, sőt ő intézte, hogy tudjunk forgatni Mezőhegyesen a régi cukorgyárban.

Nemrég készült el legújabb versklipje, melyben a jelnyelv is nagy szerepet kapott (Fotó: Facebook)

Abszolút a háborús helyzetet szerettük volna megfogni. A klip végén a jelelés is egy plusz üzenet, amivel még nagyobb megerősítést kap az utolsó versszak mondanivalója. Plusz érdekesség, hogy Ilja Kaminskinek címezte a költő a verset, róla azt kell tudni, hogy gyermekkora óta súlyosan hallássérült. Többek között ezért is szerettem volna jelnyelvvel kommunikálni, melynek megtanulásához egy volt egyetemi csoporttársam segítségét kértem. Azonban ezt a jövőben is szeretném megtanulni, nagyon megtetszett – mesélt a forgatásról Bianka.

Elmondta, idén is szeretne túljutni a középdöntőn, hogy ismét a Nemzeti Színházban szavalhassa el három választott versét és elnyerhesse vele a zsűri szívét.

– Maximalista vagyok és bízom benne, hogy a tavalyi eredményhez képest idén elnyerem az arany minősítést, esetleg még a nagyobb díjak valamelyikét. Jövőre is szeretnék majd elindulni, hisz mindig jó érzés újat és maradandót alkotni. Fontos számomra, hogy még a mai rohanó világunkban is szeressék az emberek a verseket, ha a hobbim és a munkásságom segít ebben, akkor én boldog vagyok – tette hozzá.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.