- hirdetés -

Egyébként is igazán színes programokkal készült Szenczi Marianna és Antal László, a két szervező mindent megtett azért, hogy ez a tábor – már csak a nevéből fakadóan is – felejthetetlen élményt nyújtson a gyerekek számára. A szerdai nap extrán ütősre sikerült, előbb a gyerekek együtt edzhettek Popey-jel, a sokszoros világrekorder erősemberrel, majd kipróbálhatták, milyen érzés úgy utazni Dottó Ottón, hogy azt nem a motor hajtja, hanem egy élő ember húzza.

– Rengeteg élményprogrammal készültünk a gyerekeknek – kezdi Szenczi Marianna szervező. – Ez már a negyedik nyár, amikor tábort szervezünk a számukra, a hagyományőrzés eddig mindnek fontos része volt. Igyekszünk bemutatni a falusi élet szépségeit, ellátogatunk egy tanyára, ahol lehetőség nyílik egy kis lovaglásra, és több népi játékot is kipróbálunk együtt. Emellett lesz hagyományőrző viseletpróbánk, fegyverbemutatónk és a népi kézműveskedésbe is belekóstolunk. A hagyományok tisztelete mellett célunk az is, hogy közel hozzuk a gyerekekhez a természetet.

Az élménytáborban tizenkilenc fő vesz részt, a legidősebb tizenhárom éves, de idén több óvodáskorú gyerkőc is jelentkezett. Árpa Bálint még csak ötéves, de nagyon otthonosan érzi magát a nagyobbak közt. Elmesélte nekünk, ez élete első tábora, amit nagyon várt, mert kíváncsi volt rá, milyen érzés lehet táborozónak lenni. Szerinte szuper, így minden reggel örömmel érkezik meg Pusztaföldvárra.

Szűr-Szabó Nándor egyik kedvenc programja a hétfői volt, mikor is egy agár érkezett a kis csapathoz. Amellett, hogy a gyerekek megsimogathatták a kutyust, sokat tanultak a felelős állattartásról is. Nándi elárulta, a legjobban azt várja, hogy megkóstolhassa a saját sajtját. Bizony, a táborozók szakértő segítséggel még a sajtkészítést is kipróbálhatták.

A tábor központja Pusztaföldváron található, itt találkozik reggelente a csapat. Egyes napokon ide érkeznek a bemutatókat, foglalkozásokat tartó vendégek, más napokon pedig a táborozók kerekednek fel, és keresik fel a különféle helyszíneket. Ilyen volt a szerdai nap is, az élménytáborosok vonattal jutottak el Gyopárosfürdőre, ahol a strandolás mellett egy igazán különleges élmény várt rájuk.

– Ez egy teljesen új program, egy egyedi lehetőség – fogalmazott Antal László szervező. – A gyerekek nagyon megörültek, hogy találkozhatnak Popey-jel és beszélgethetnek vele a rekordjairól. Rengeteg kérdésük van, de eddig mindre kaptak választ. Ma megfigyelhetnek egy profi edzést, és ők is a kipróbálhatják a gépeket. Mind szeretnék tudni, mire képesek.

– Ügyesek és erősek az orosházi gyerekek – mondta Sinka „Popey” Zsolt. – Nagyon fontos, hogy már kicsi korban elkezdjenek valamilyen mozgásformát. Többen vannak köztük, akik birkóznak, ez is egy remek sport, de javasolhatnám akár az atlétikát, a focit vagy a kézilabdát is. Érdeklődve figyelik, milyen az edzőtermi sport, hogyan kell ezeken a gépeken, illetve a különféle eszközökkel helyesen végrehajtani a gyakorlatokat. Mivel még picik, így a kezük igen rövid. Ez megnehezíti a helyzetüket, de nagyon aranyosan próbálkoznak. Bízom benne, hogy lesz, akinek megtetszik majd.

11.50-re megérkezett Dottó Ottó a bejárat elé. Popey korábban már kétszer is elhúzta fogával a kisvonatot, a tavalyi és idei főtéri bemutatóján nagy létszámú közönség csodálta meg az erőpróbát. Akkor hetven gyerkőc ült rajta, most csupán húsz, így nem volt nehéz dolga az erősembernek. A nagy húzás most is lebilincselte a tekinteteket, a strandra érkezők érdeklődve figyelték az akciót, majd a gyerekekkel együtt nagy tapssal köszönték meg a nem mindennapi produkciót.

Fotók: Somogyi Martin/OrosCafé

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.