- hirdetés -

Országos találkozón vett részt az Orosházi Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat (OHGYIÖK) csapata. Június 27. és 29. között Levél adott otthont a programnak.

A helyszínválasztás sem volt véletlen, hiszen Levél a legidősebb ifjúsági önkormányzat Magyarországon, épp idén lett 30 éves. Az esemény a #newpartychipants projekt záró rendezvénye volt, ami egy Erasmus+ pályázat keretében valósult meg.

Összesen 9 település szervezetei voltak jelen, Orosházáról 7-en vettek részt az eseményen. A #newpartychipants célja az volt, hogy a települések egy általuk szervezett programot hozzanak létre a fiatalságnak. Minden település hasonló céllal vágott neki a rendezvénynek, céljaik között szerepelt a toborzás, népszerűsítés, az ifjúság felpörgetése, az ismeretek és tapasztalatok átadása. Az orosházi fiatalok programja a GYIÖK 25-ös nevet kapta.

Az orosházi ifjúsági önkormányzat csapata országos találkozóra utazott (Fotó: OHGYIÖK)

– A folyamat része volt még korábban egy zalaszentgróti találkozó, ami az első állomás volt. Itt megismertük a települések önkormányzatait, akik részt vettek a programban. Ezen a helyen ötleteltünk, hogy mit akarunk csinálni, mi a célunk vele és hogyan tudnánk mindezt elérni. Ez volt a projekt előzménye, itt találkozhattak a helyi fiatalok Bordány, Levél, Zalaszentgrót, Orosháza és Pécsvárad ifjúsági önkormányzatainak képviselőivel.

A két nap során elhatároztuk, hogy szeretnénk közösen dolgozni, a közös témának pedig a saját munkánk népszerűsítését és a saját tagok toborzását választottuk. Ebből a témából született meg végül a #newpartychipants projekt. A következő helyszín Pécsvárad volt, az akkori találkozó január 14. és 16. között zajlott. Ott már konkrét program ötletekkel, dátumok fixálásával és az anyagi háttér rendezésével voltunk elfoglalva – tudtuk meg beszámolójukból.

Levél adott otthont a programnak (Fotó: OHGYIÖK)

Miután minden település gyermekönkormányzata megrendezte a programot, ennek végeredményét az országos találkozón beszélték át. Más települések gyermekönkormányzatai is elmentek tapasztalatot és ismeretet gyűjteni tőlük és a bemutatóikból. A levéli találkozó tapasztalatai alapján látható volt, hogy a többség elérte a célját (köztük az orosházi fiatalok is) vagy ha nem is érte el, akkor is komoly fejlődést mutat az adott település gyermekönkormányzata.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.