- hirdetés -

Orosháza üveggyárai több évtizede adnak munkát az itt élő embereknek. Sokan dolgoztak, vagy dolgoznak a mai napig is valamely üzemben. Az Üveg Éve kapcsán kérdeztük meg a városban élő embereket arról, hogy mit tudnak az orosházi üvegről és az üveggyárakról.

Lipták András egy kis nosztalgiával gondolt vissza az üveggyártásra, hisz ő maga is 22 évig dolgozott a gyárban.

– Elég híres az üveggyár és nagyon jó, hogy ennyi országban jelen van az orosházi üveg. Ez is bizonyítja, hogy minőségileg is megfelel a célnak. A járműiparban, a bútoriparban is csináltak például síküvegeket. Én ipari tanulóként kezdtem a gyárban dolgozni 1971-ben. Szerettem ott dolgozni, sokrétű munka volt. Először szerszámgép karbantartó voltam, az egész gyár területén dolgoztam. Később a műszaki fejlesztési osztályra kerültem és egészen 1993-ig ott is maradtam – mesélte Lipták András – A befőttes üvegekről ma is rögtön eszembe jut az orosházi üveg, és a buszokon is gyakran láttam az orosházi logót – tette hozzá.

Egy másik egykori dolgozó, Újjné Dr. Kiss Zsuzsanna is szívesen gondolt vissza az ott töltött évekre.

– Jajj hát én dolgoztam is az üveggyárban 1985-től 1993-ig, a jogi osztály vezetőjeként. Nagyon szerettem ott dolgozni, jó munkahelyem volt. Most nem ismerem annyira a gyárakat, de tudom, hogy szétváltak. Mindig is nagyon kapós volt az orosházi üveg, akkor régen még vonattal szállították az üvegeket az országok között, és az is nagyon jól meg volt szervezve. A vejem is volt kint az üveggyárral dolgozni külföldön hat hónapig – mondta Újjné Zsuzsanna.

– Elég híres az orosházi üveg és üveggyár. Tudom, hogy van amerikai részlege is, és hogy sok embert foglalkoztat a mai napig. Nagyon régen a volt férjem dolgozott ott. A hungaropán üveg, ami számomra ismerős, és otthon a befőttes polcon is gyakran látom az orosházi üveget, amiket még kint vettünk a régi üveggyárban. Ugyanakkor nagyon sok helyre gyártanak üveget, a boltokban több termék csomagolása is innen származik – tette hozzá Simon Józsefné.

A fiatalok esetében már nem volt ennyire egyértelmű a válaszadás. Nem sokat hallottak az orosházi üvegről és annak gyártásáról.

– Nagyon semmit nem tudok az orosházi üvegről, nem igazán szoktam figyelni hol jelenik meg. Hallottam az üveggyárakról, de nem tudok sokat. Van ismerősöm, aki ott dolgozik, a barátaim közül többen, de nem igazán szoktak mesélni róla. Tudom, hogy van több részleg, de pontosan nem tudom mik vannak ott és mit csinálnak – mondta egy fiatal lány.

Az Üveg Éve kapcsán számos programon részt vehetnek majd az érdeklődők. Szeptemberben az Üveg Napját rendezik meg, emellett pedig gyárlátogatásra is lesz lehetőség, hogy minél többen megismerjék a gyárakat és az orosházi üveget.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.