- hirdetés -

Igazán tavaszias idővel robbant be február utolsó hete. A déli országrészbe érkező 20 fokos átlaghőmérsékletnek köszönhetően a város is virágba borult. Nyílik a krókusz, virágzik az aranyeső, de még a nárciszok is kibújtak a földből. Az orosháziak közül többen örülnek ennek a februári tavasznak, attól viszont tartanak, hogy visszatérhet még a hideg, és a most ébredező természetben kárt okoz. A februári jó időben mi is körbesétáltunk a városban, olyan pontokat kerestünk, ahol már megjelentek a tavasz első jelei.

Egy-egy előbukkanó tulipán levél, a nárcisz sárga bimbója és néhol már a virága is megjelent. Rügyeznek a fák, közülük a fűzök már sok helyen zöld színbe öltöztek. A méheknek már most sok a munkája, hiszen a megszokotthoz képest hamarabb kezdett ébredezni a természet. Körsétánkon több olyan kiskerttel is találkoztunk, ahol már virágoznak a növények, illetve a főtéren is bontja már szirmait a rózsaszín virág a fán.

– Mi nagyon örülünk ennek az időnek, jobban ki tudunk mozdulni a kicsivel – mondta Kocsis Éva, aki babakocsival tett egy kört a városban. – Kicsit csalóka lehet még mindez, de talán már nincs messsze, hogy elég legyen egy kis mellény. Remélem, amennyiben visszatér a hideg, a most rügyező fák és nyíló virágok nem fognak elfagyni, hiszen én magam is nagyon várom, hogy zöldebb legyen a természet. Ezek a kopár fák már nagyon lehangolóak – fogalmazott az édesanya, majd hozzátette, a hőmérsékletváltozás miatt gyermeke ugyan nyűgösebb, de a sétákat ő is élvezi.

Hasonló félelmeknek adott hangot Oláh Dojcsák Éva is, akinek habár szintén tetszik ez az idő, attól tart, visszatér még a hideg. – Most mindenkinek jó ez a meleg, de biztos, hogy lesz még hidegebb. Nekem is sok rózsám van, szépen bimbóznak, de félek, el fognak fagyni – mondta. Az orosházi nő emellett arról is beszámolt, mivel cukorbeteg, így a szervezete számára a hirtelen jött tavasz kicsit megterhelő, de ennek ellenére élvezi, hisz többet sétálhat, görkorcsolyázhat és biciklizhet. – Furcsa ez, hisz gyermekkoromban ilyenkor még hideg volt, esett a hó. Rengeteget változott a világ – tette hozzá.

Moszheim Jánosnéval akkor találkoztunk, amikor a kertjét csodáltuk az Előd utcai társasházak előtt. Az idős hölgy elmondta, negyven éve él már abban a lakásban, amely a kert fölött, a földszinten található. – Sokan szoktak jönni, dicsérik a kertet. Szoktam hallani, amikor a konyhában vagyok és mindig mosolyt csal az arcomra. Idén korán jött a tavasz, a most nyiló virágaim általában március végén jelennek meg először. Volt már hasonló időjárásra példa, akkor kitartott a jó idő, remélem ez most is így lesz – fogalmazott Moszheim Jánosné.

Egy biztos, a jó időben egyre többen töltötték idejüket a szabadban. A főtéren a nagymamák az unokákkal játszottak, az Árpád-kertben is többen ültek a padokon és élvezték a napsütést.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.