- hirdetés -

Harminckét gyerektől volt hangos a héten az orosházi evangélikus templom, ide szervezte ugyanis a helyi evangélikus egyházközség diakóniai táborát. A Kistudós leszek nevet viselő tábor középpontjában a csillagászat, a biológiai és a geológia állt, ezzel is bizonyítván, hogy a vallás és a természettudományok nem ellenségei egymásnak.

A tavalyi diakóniai tábor sikeressége arra sarkallta Szöllősiné Kassai Judit gyülekezeti nővért és önkéntes segítőit, hogy idén is megörvendeztessék egy ötnapos táborral a gyerekeket.

– Ez a tábor mindenki számára öröm – fogalmazott Judit. – Nyolc önkéntessel tesszük a dolgunkat nap mint nap, vannak köztük diákok, pedagógusok és nyugdíjasok is, akik a Nagymama-Nagypapa Szolgálatunk tagjai. De nemcsak evangélikusokat vártunk köreinkbe, segítőink között reformátusok és felekezeten kívüliek is vannak, akik ugyanolyan lelkesedéssel és szeretettel kapcsolódtak be a programjainkba. Mindennap tanulnak valami újat a kis tudósaink, a természettudományos ismeretek mellett a tematikának megfelelő áhítat vár rájuk reggelente, no meg persze a nagy munka után sok-sok játék és nevetés, mert egy gyermeknek ez kell.

A hétfői ismerkedős, csapatépítős nap után kedden a Kardoskúti Fehértóhoz látogattak el a tábor résztvevői, ahol talajmintákkal és az ott található állatállománnyal, majd az ONCSA-házzal ismerkedtek meg. Szerdán a csillagászat került a középpontba, köszönhetően Csehi József presbiternek, aki elhozta a templomba csillagászati távcsövét. Délután a nyitott és érdeklődő gyerekek az eszköz fizikájával ismerkedhettek meg, napnyugta után pedig minden táborlakót visszavártak szüleikkel együtt a csillaglesre, ahol a Hold krátereit is közelről megszemlélhették.

„Tekintsetek föl a magasba, és nézzétek”

A kialakított planetárium mellett több másik helyszínen is a csillagászaté volt a főszerep, a kreatív sarokban bolygófestéssel foglalatoskodtak a gyerekek, máshol a témának megfelelő egyházi dalok csendültek fel. Felegyi-Németh Mihály lelkész is ehhez kapcsolódó áhítattal készült a gyerekeknek, Ézsaiás próféta könyvéből a következő sorokat olvasta fel: „Tekintsetek föl a magasba, és nézzétek: ki teremtette az ott levőket? Előhívja seregüket szám szerint, néven szólítja mindnyájukat. Olyan hatalmas és erőteljes, hogy egy sem mert hiányozni.” A bibliai idézet mellett a lelkész asztronómiai érdekességekről is mesélt a gyerekeknek, ezzel is bizonyítva, hogy a természettudományok és a vallás nem ellenségei egymásnak.

Csütörtökön biológiai és geológiai kísérletek vártak a táborozókra, akik már alig várják, hogy megvizsgálják a mikroszkóp alá kerülő földmintákat és kristályokat. Ezt is az evangélikus templomban.

– A gyülekezeti házunk felújítás alatt áll, ezért is került a tábor a templomba, de mi ezt egyáltalán nem bánjuk, hisz ez az otthonunk. Itt éljük most a napjainkat, és be is laktuk a teret teljesen. Természetes, hogy táborozók hangosak és elevenek, hisz gyerekek. Ezzel nincs semmi gond. Isten házában ez is megengedett – tette hozzá Szöllősiné Kassai Judit.

Fotók: Horváth Bence

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.