- hirdetés -

Néhány éve izlandi diákok utaztak Orosházára, idén pedig az orosházi székácsos fiatalok látogatták meg a rég nem látott barátokat Izlandon. Mind a huszonegy kalandor felejthetetlen élményekkel tért haza.

– Öt évvel ezelőtt az orosházi evangélikus ifjúság egy hétre vendégül látott több izlandi fiatalt. Az akkor tapasztalt vendégszeretetet próbálták az elmúlt héten viszonozni a reykjavíki Arbaejarkirkja gyülekezet tagjai – mesélte Schmittinger Anikó pedagógus, a projekt szervezője. – A sikeres Erasmus+ pályázatnak köszönhetően a 18 fiatal kísérőikkel, Bacsurné Nagy Ildikóval, Hoffmann Ágnessel és Ördög Endrével együtt június 25-én repülőre ült, és közel négyórás utazás után megérkezett a szigetországba, ahol az itthoni kánikulát felváltotta az állandó szél és a 12-15 Celsius-fokos átlaghőmérséklet, valamint az állandó világosság éjjel és nappal.

A nagy csapat megérkezett a hűvös Izlandra

A projekt elsődleges célja az öt évvel ezelőtt létrejött kapcsolat megerősítése, elmélyítése volt, egymás kultúrájának, történelmének, jellegzetességeinek megismertetésével, közös programokkal, kirándulásokkal fűszerezve.

– Voltak a magyar fiatalok között jó néhányan, akik életükben először utaztak repülővel, először jártak külföldön, először láttak tengert, óceánt – folytatta Schmittinger Anikó. – Az első napok és az idegen ország sajátosságainak nehézségein felülkerekedve, egymással jobban megismerkedve, jókedvűen teltek a programok. Az izlandi szülők és a gyülekezet tagjai igyekeztek az egy hét során a lehető legtöbbet megmutatni a vendégeiknek, maradandó élményekkel gazdagítani az ott eltöltött időt. A programok között szerepelt Reykjavík legnagyobb uszodájának meglátogatása, elutaztak egy nemzeti parkba, városnézésen és közös istentisztelet vettek részt, de voltak szabadtéri múzeumban és táncházban is. Megmártózhattak egy vízesésben, és táncolhattak a tábortűz körül. Remekül érezték magukat.

A székácsos diákok zenéltek és énekeltek is hallgatóságuknak

Csizmadia Szabolcs is a szerencsés 18 fiatal között volt. A székácsos diák azt mondja, nehéz volt megszoknia, hogy Izlandon nem megy le a nap.

– Este 11 és éjfél között van egy „naplemente”, de utána ugyanolyan világos van, mint itthon reggel nyolckor. Egyik éjjel például kettő órakor szivárványt fotóztunk. Izland tájait semmihez nem lehet hasonlítani, rengeteg a patak, a folyó és a tó, és persze ott a csodálatos óceán. Az egyik kirándulásunk alkalmával a buszból a hegyek mellett több vulkánt is megfigyelhettünk. A kultúrájuk nagyon sokban különbözik a miénktől, a helyiek sokkal lazábbak nálunk. Kipróbálhattuk az ételekeit, kóstoltam cápát és bálnát is. A cápát nem igazán ajánlom, a bálnahús viszont igazán finom volt. A legjobban a haluk ízlett, amit teljesen másképp készítenek el, mint mi.

Tóth Ádám is rengeteg maradandó élményt szerzett, azt mondja, örökké emlékezni fog a magával ragadó tájra és az ott megismert emberekre.

– Időnk nagy részét a projektnek köszönhetően az izlandi diákokkal töltöttük. Egyik este átjöttek a szálláshelyünkre, zenét hallgattunk, táncoltunk és rendkívül jól szórakoztunk a szabadban. Jó volt látni, hogy mindenki milyen jól mulat. Mi is tanítottunk nekik néhány magyaros tánclépést, illetve ők is nekünk egy párat az ő népdalaik hallgatása közben. Nagyon jó volt, alig várom, hogy újra találkozhassak velük.

Csizmadia Laura már nagyon régóta szeretett volna eljutni Izlandra. Idén teljesült a vágya.

– Öt évvel ezelőtt a családommal mi is fogadtunk két izlandi cserediákot, épp ezért nagyon izgatottan vártam az utazást. Pár izlandi kifejezést már a kiutazásom előtt is tudtam, ezzel alaposan meglepve a fogadókat, de azóta még többet tanultam. Nagyon jó alkalom volt arra, hogy az angol nyelvet gyakorolhassam, illetve hogy angolul is új szavakat tanuljak. Megtapasztalhattam egy teljesen más kultúrát, sok nagyon kedves és jó fej helyi fiatalt ismerhettem meg.

A gyerekek közül sokan először látták az óceánt

Vasárnap hajnalban landolt az izlandi repülőgép, mind a 21 fő fáradtan, de élményekkel gazdagodva lépett ki a magyarországi sötét éjszakába, amit már egy hete nem láttak. Az izlandi társak, új barátok társaságát viszont nem kell sokáig nélkülözniük, hisz augusztus közepén az izlandi csapat orosházi látogatásával folytatódik majd a testvérkapcsolat megerősítése.

Fotók: Csizmadia Laura

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.