- hirdetés -

Idén az időjárás nem fogadta kegyeibe Orosháza és környéke gazdálkodóit. Kánikula tombol, évtizedes aszály sújtja a földeket. Az ősszel elvetett gabonák hozamát illetőleg is borúlátóak voltak a becslések és sajnos nagyrészt igaznak bizonyultak. Az Orosfarm Zrt. földjei az eredmények alapján a szerencsésebbek közé tartoznak.

A tavaszi szárazság és a viszonylag korán beköszöntött nagy meleg miatt a szokásosnál hamarabb kezdték el az őszi vetésű növények betakarítását az Orosháza környéki földeken. Az Orosfarm Zrt-nél már a búzát aratják. Ottjártunkkor tűző nap, rekkenő hőség, por fogadott. Dominkó Norbert ügyvezető beszámolója szerint az ő területük még a jobbak, vagy inkább a szerencsésebbek közé tartozik.

Gyors aratás közbeni megbeszélés a kombájnt vezető szakember és az ügyvezető közt (Fotó: Horváth Bence)

– A repce és a borsó valamint az árpa betakarításával gyakorlatilag végeztünk, néhány napja álltak bele a búzába a kombájnok. Idén 800 hektáron vetettünk búzát. Ennek a növénynek sem mindegy, hogy milyen előző évi elővetemény után kerül a földbe. Ez az idei 800 hektárnál szerencsésen alakult, mivel mintegy kétharmada borsó, illetve repce után lett vetve. Talán emiatt van egy kicsivel jobb helyzetben a búza szekciónk. Az is hozzájárul, hogy a mi üzemi területünkön kb. 20-30 milliméterrel több eső esett, mint Orosháza más részein. Pontos számokat még nehéz mondani, de eddig voltak 5 tonna/hektáros és 7 tonna/hektáros tábláink is. (A Békés megyei termésátlag búzából, az Aratási Koordinációs Bizottság adatai szerint 3 t/ha körüli.) A korábban betakarított árpa is jobb volt, mint a megyei átlag, amely 3,2 tonna/hektár, nálunk 5,7 tonna lett az üzemi átlag . A mostani extrém körülmények mellett ez, azt gondolom, megfelelő – foglalta össze Dominkó Norbert.

Nagyon figyelni kell, mert a nagy hőségben fokozott a tűzveszély is (Fotó: Horváth Bence)

A mezőgazdasági nagyüzem vezetője még hozzátette, minden ilyen számadat, eredmény értékelésekor figyelembe kell venni, hogy szinte tragikusnak mondható csapadék helyzet van.

– Mi eleve az ország egy aszályosabb részén gazdálkodunk, de ez, ami az idén történik, még az aszályos régióhoz képest is nagyon nagyon extrém.

Ami a többi növényt illeti, az ügyvezető szerint felelőtlenség lenne bármit is mondani a napraforgóról, a kukoricáról, melyek még sokkal jobban megsínylik, megsínylették a hőséget és az aszályt, ráadásul – ahogy mondani szokták – ezeknek a növényeknek még nagyon sokat kell kinn aludniuk.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.