- hirdetés -

Megérkezett a kánikula és vele együtt a hőségriadó is. Ilyenkor nem csak az ember szervezetét viseli meg az extrém meleg. A háziállatok is ugyanúgy szenvednek, ha a gazdájuk nem gondoskodik róluk megfelelően.

Puskás József családi gazdaságában lovakat, disznókat és szarvasmarhákat tart. Mintegy száz hektáron gazdálkodik az állattenyésztés mellett. Körülbelül 500-600 sertést tart, ez 40-50 kocát és azok szaporulatát jelenti. Mellettük van négy lova és elkezdte hat állattal a húsmarha tartást. Mint mondja, mostanában egyszerűbb lenne az élet, ha csak a növénytermeléssel foglalkozna, mert a drasztikusan megemelkedett takarmányárak mellett, minden egyes leadott sertéssel veszteséget realizál. Lassan, emiatt csökkenteni is kezdi a sertésállományt. A mostani extrém melegben mindent megtesz, hogy állatai minél kevésbé szenvedjék meg a hőséget.

– A lovakkal viszonylag egyszerűbb a helyzet. Csak reggel és este vannak a karámban. Napközben nincsenek a tűző napon, hanem a szellős istállóban töltik az időt. A teli ajtókat rácsokra cseréltem, így jól jár a levegő az istállókban – avat be a részletekbe a gazda, hozzátéve, hogy a disznóknál már nem ilyen egyszerű a helyzet.

– Különösen a fialás előtt álló kocák vannak veszélyben. Minden helyiségben nagyteljesítményű ventilátorok működnek, hogy járjon a levegő. A süldők épületében permetező fejeket szereltem fel. Úgy működik, mint az embereknek a párakapu. Hamarosan végzünk az anyakocák ólján a két vizes hűtő felújításával, cseréjével. Itt a berendezés egy vízfüggönyön keresztül szívja be a hűvösebb levegőt az ólba, ez biztosítja, hogy a kocák ne hevülhessenek túl. Azt az állományt, amely egyik ólba sem fért, naponta, slaggal „tusoltatjuk” és hűtjük alattuk a betont – foglalja össze Puskás József.

Megfigyelhettük, hogy a tanyán tartott kutyák és macskák edényében is friss víz csillogott. Akár sok, akár kevesebb, akár csak egyetlen állatot tartunk otthon, nagyon fontos, hogy ne feledkezzünk meg róla a kánikula idején. Legyen lehetősége árnyékos helyre húzódni, kapjon könnyen emészthető táplálékot és mindig legyen elegendő innivalója.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.