- hirdetés -

Hétfőig hosszabbították meg a hőségriadót, a legmagasabb fokú riasztást adták ki.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat és az országos tisztifőorvos figyelembe vette a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ ajánlását és meghosszabbítja hétfőig, másodfok helyett pedig harmadfokúra emeli a hőségriasztást. Ez a legmagasabb riasztás, amit kiadhatnak extrém meleg időjárás esetén.

A katasztrófavédelem mindenkit a következőkre figyelmeztet: Az ilyen hőség az egészséges szervezetet is megterheli, de a kisgyermekek, az idősek, a várandósok, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel szenvedők fokozottan figyeljenek oda magukra. Arra kérik a lakosságot, hogy fogyasszanak minél több folyadékot, lehetőség szerint vizet, a déli órákban pedig semmiképpen se tartózkodjanak a tűző napon.

Aki teheti, menjen légkondicionált helységbe, de ne állítsa a hőmérsékletet 27 foknál hűvösebbre, az ablakot pedig csak az éjszakai és hajnali órákban nyissák ki, nappal pedig sötétítéssel védekezzenek. Ha ventilátort használnak, még több folyadékot fogyasszanak, mert a lapátok csak a forró levegőt forgatják, így kiszáríthatnak – hangsúlyozták.

Arra kérik még a lakosságot, hogy néhány percre se hagyják a gyermekeket vagy a házi kedvenceket a parkoló autóban, ha valaki ilyet lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot! A napok óta tartó hőség és csapadékmentes időjárás miatt hét vármegyében is, köztük Békésben tűzgyújtási tilalom van érvényben.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.