- hirdetés -

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján hétfő délutántól kezdve másodfokú hőségriadót rendelt el az országos tisztifőorvos az ország egész területére.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság felhívja a lakosság figyelmét, hogy a tartósan magas hőmérséklet károsan befolyásolja az emberek egészségi állapotát. Az elhúzódó hőség kiemelten veszélyes az idősekre, a gyermekekre és a fizikai munkát végzőkre egyaránt.

Az idősek körében a tartósan magas hőmérséklet szív- és érrendszeri panaszokat okozhat, ezek észlelésekor haladéktalanul orvoshoz kell fordulni, továbbá érzékenyen reagálhatnak a gyógyszereket szedő betegek is, jelezték – állt a figyelmeztetésben, hozzátéve, hogy a kánikula idején, kiemelten 11 és 17 óra között tartózkodjunk hűvös helyen, kerüljük a szervezetünket terhelő fizikai munkát, zuhanyozzunk naponta többször langyos vízben! Ne hagyjunk gyermeket, háziállatot tűző napon, álló gépjárműben!

Arra kérnek mindenkit, hogy a strandolók is vonuljanak árnyékba a kritikus időszakban, és használjanak magas faktorszámú napvédőkrémet. A munkába, bevásárlásra indulók vigyenek magukkal elegendő folyadékot és ne feledkezzenek meg a napvédő krémek használatáról, és a sapka, kalap viseléséről sem.

A hőségriadó hétfő délután lépett életbe országszerte és csütörtök délutánig tart.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.