- hirdetés -

Egyre inkább fokozódik a hőség Magyarországon. Az országos tisztifőorvos hétfőtől csütörtökig a legmagasabb, harmadfokú hőségriadót rendelte el. Orosházán is 35 fok feletti maximumokkal tetőzik a kánikula, ezért az orvosok kérik, fokozottan figyeljünk környezetünkre.

A nyár előrehaladtával elérkezett az első vörös jelzés is, amikor már az árnyék sem nyújt olyan kellemes, hűs érzést. Jobban érezzünk magunkat egy klimatizált helységben vagy Gyopárosfürdő medencéi mellett. Dr. Dankó Alpár, az Orosházi Kistérségi Ügyelet vezetője kiemelte, ebben az időszakban minden embernek vigyáznia kell magára, hiszen még az egészséges szervezetet is megterheli az extrém hőterhelés, a 35-40 fok körüli hőmérséklet.

Vannak olyan csoportok azonban, akiknek kiemelten oda kell figyelni: ilyenek a kisgyermekek, a várandós nők, a krónikus betegek és az idősek.

– Különös tekintettel oda kell figyelniük arra, hogy megtegyék a megfelelő óvintézkedéseket annak érdekében, hogy ne legyen probléma. A megfelelő folyadék és ásványi anyag bevitel – ami például levesekben, izotóniás italokban található meg – elengedhetetlen. A kora déli órákban kerüljük a napon tartózkodást, a nagyobb fizikai tevékenységet – tanácsolta dr. Dankó Alpár.

– Figyelembe kell venni azt is, hogy megnövekedett az UV-sugárzás. A daganatos bőrbetegségek elkerülése érdekében ez nagyon fontos. A magas faktorszámú naptej és a könnyed ruházat sokat segíthet, illetve a szemünket is érdemes védeni UV szűrő szemüveggel – tette hozzá.

A hatóságok és a szakemberek tanácsát betartják többségében az emberek, erre volt bizonyíték, hogy délelőtt alig találkozni emberrel Orosháza utcáin, akikkel összefutottunk mind megtettek minden óvintézkedést a kánikula ellen.

– Próbálom túlélni ezt a hőséget, de egyszerűen hihetetlen. Megpróbálok többször lezuhanyozni, otthon maradni, klímás helyen lenni, beülni valahova, elkerülni azt, hogy kint legyek a napon. Ha nem is figyelek oda annyira a folyadékbevitelre, a szervezetem ilyen melegben jelzi és lassan meg van a 2,5-3 liter naponta – mondta Rajki Róbert.

– Nagyon nehezen viselem a hőséget. Csak egy pár napja vagyok itthon, de engem nagyon megvisel. A legtöbb időt bent töltöm a hűvös lakásban, de most épp Gyopárosra készülök. Ötven faktoros naptejjel és sok folyadékkal védem magam a meleg ellen, de nem alkohollal, azt igyekszem elkerülni ilyenkor – válaszolt érdeklődésünkre Kiss Katalin, aki Angliából tért haza látogatóba családjához egy rövid időre.

– Nem szoktam kimozdulni, ez egy kivételes alkalom. Most behúzódtam kicsit az árnyékba és később tovább megyek, de még bírom. Sok vizet iszok, mindig hordok magamnál, vagy veszek valahol, ha éppen nincs nálam. Ha igazán tűz a nap, akkor a kalapon is elgondolkodom, ha pedig még öregebb leszek, akkor esernyővel fogok járni, mint régen a nénik – mesélte Kiss Ferencné.

A hőségriadó csütörtökig áll fent. Fontos, hogy a következő pár napban odafigyeljünk egymásra a tartós meleg miatt, különös tekintettel a négy kiemelt csoportra. Dr. Dankó Alpár elmondta, napszúrás és hőguta esetén, illetve ha a rosszullét nem akar megszűnni, nyugodtan mindenki keresse fel a háziorvosát.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.