- hirdetés -

Energetikailag korszerűsítik a mezőkovácsházi önkormányzat egyik közszolgáltató épületét. A Hősök téri volt Áfész irodára mintegy 87 millió forintot nyert a város a térségi képviseletközbenjárásával. A hírt sajtótájékoztató keretében jelentették be tegnap. 

Mezőkovácsházán nyolc éve határozta el a képviselő-testület, hogy környezettudatosan és energiahatékonyan szeretnék „berendezni” a várost. A program egyik fontos eleme az önkormányzati tulajdonú épületek ilyen célú modernizálása. – A következő lépéshez Erdős Norbert országgyűlési képviselő közbenjárására volt szükség – tájékoztatott a város első embere, Csepreghy Elemér polgármester tegnap a Hősök tere parkban. 

Erdős Norbert (balról) és Csepreghy Elemér a Hősök tere parkban tájékoztatott a háttérben lévő épület felújításáról

– Jó hír, hogy 87 milliós pályázati sikerről tudunk beszámolni, ami lehetővé teszi a Hősök téri önkormányzati ingatlan, a volt Áfész iroda elsődlegesen energetikai célú felújítását. Homlokzat- és födémhőszigetelés, a külső nyílászárók cseréje, akadálymentes bejárat, egy teljesen új központi fűtési rendszer kiépítése gázkazánnal és hőfokszabályzós radiátorokkal, és ami a legjobb egy 9,2 kW-os napelemrendszer kiépítése szerepel a tervekben – mutatta be a részleteket Dél-Békés országgyűlési képviselője. Erdős Norbert arról is beszélt, hogy a beruházást követően megújuló energiával az épület energiaigényének 98 százalékát tudják majd biztosítani. Ez a lehetőség a település környezettudatos törekvései mellett az önkormányzat költségmegtakarítási céljait is jelentősen segíti. 

Csepreghy Elemér jelezte, ez már a 10. energiakorszerűsítési beruházás lesz az önkormányzati ingatlanok sorában, így az ilyen típusú épületek mintegy 95%-át megújuló energiával üzemeltetik. Ez a modernizáció mellett a költséghatékonyság szempontjából is rendkívül fontos a mezőkovácsházi önkormányzat számára. Mindemellett a polgármester arra is emlékeztetett, hogy az országgyűlési képviselő által néhány hónapja átadott, újabb fejlesztési támogatást deklaráló döntés értelmében a városközpont 500 millió forintos modernizálása szorosan kapcsolódik a Hősök téri épülethez, így nem csak az ingatlan, de annak környezete is megújul belátható időn belül. Első lépésként a beszerzéseket, közbeszerzést indítja el a kedvezményezett, de szeretnék, ha kivitelezés is megkezdődne idén, ennek az idejére új helyszíneket keresnek az épületben működő közszolgáltatóknak. 

Erdős Norbert (balról) és Csepreghy Elemér bejelentette, felújítják a Hősök téri önkormányzati épületet

– Az ismeretségünk jó tíz évre nyúlik vissza, amikor Erdős Norbert volt Békés megye kormánymegbízottja – fogalmazott Csepreghy Elemér –, de körülbelül másfél-két éve dolgozunk szorosan együtt Mezőkovácsházáért, aminek most már kézzelfogható eredményei vannak. 

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.