- hirdetés -

Közel 400 millió forintból fejlesztik az orosházi Hajnal Óvoda épületét. Ünnepélyes keretek között helyezték el ma a TOP támogatással megvalósuló beruházás alapkövét.

– Az evangélikus egyház országosan is legnagyobb óvodája rég várt bővítést, új tornaszobát, mindemellett külső, belső felújítást kap a beruházás keretében. Nevelői iroda, külön foglalkoztatók, tetőszigetelés, padlócsere, festés, új napelem szerepel a 388,5 millió forintos projekt terveiben – sorolta a beruházás részleteit Erdős Norbert Orosháza és térsége országgyűlési képviselője a Székács József Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium óvodájának udvarán tartott ünnepi program nyitányaként. 

Köszöntőjében a képviselő kitért arra is, hogy az intézmény Orosháza méltán legkedveltebb óvodája. Az épület eredetileg is óvodai nevelés céljára épült, annak kiválóan megfelel, a bővítéssel, korszerűsítéssel pedig még hosszú ideig megőrizheti kimagasló hírnevét. – Őszinte szívvel kívánom, hogy a beruházást követően is legyen olyan sikeres az óvoda, mint eddig – zárta ünnepi gondolatait a térség vezető politikusa. 

Erdős Norbert: a Hajnal Óvoda méltán Orosháza legkedveltebb óvodája (Fotók: Horváth Bence)

Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat elnöke arra emlékeztetett, hogy 10,5 milliárd forintos fejlesztési keretből 94 gyermekintézményben – bölcsődében és óvodában közösen – került sor építésre, bővítésre, felújításra megyeszerte. – Egy hete Méhkeréken adtuk át az ugyanebből a keretből elkészült bölcsődét. De orosházi példát hozva azt tudom mondani, hogy a közeli bölcsőde, a református óvoda, a Könd és a Lehel utcai óvoda is azonos forrásból újult meg. Az evangélikus egyház, mint fenntartó 300 millió forintot nyert a Hajnal Óvoda felújítására, majd a térség országgyűlési képviselőjének hathatós közbenjárására további 88 millió forint kiegészítő forrást kapott, hogy a tervek maradéktalanul megvalósulhassanak. Ilyen címen összesen 6 milliárd forint érkezett Békés megyébe, amire jól látjuk, az építőipari áremelkedések miatt nagyon nagy szükség van – mutatta be a megyei önkormányzat által kezelt fejlesztési források hátterét Zalai Mihály. Az elnök Isten áldását kérte a beruházásra, mondván az óvoda méretéhez és rangjához méltó módon újulhat meg az elnyert támogatásból az orosházi gyerekek és polgárok javára. 

Az ünnepség közreműködői időkapszulát helyzetek el a beruházás helyszínén. A házigazdák az óvoda bemutatását, a pályázat részleteit és a megvalósuló munkálatok adatait, aleendő épület tervrajzát, a gyülekezetvezetés, az intézményvezetés és a dolgozók névsorát, az óvodásokról, nevelőközösségről, iskoláról és a templomról készült fotókat, Az én óvodám címmel gyermekmunkákat, az óvoda emblémáját és a Luther-rózsát mintázó alkotásokat, valamint az esemény kapcsán készült összefoglalót látták fontosnak beletenni a kapszulába, az utókor számára. 

Ördög Endre (középen) igazgató áldást kért az építkezésre (Fotó: Horváth Bence)

Az ünnepi szónokok sorában Nagy Róbert intézményvezető köszönetet mondott mindenkinek, aki közreműködött abban, hogy a projekt idáig eljutott. Úgy fogalmazott, leginkább és elsősorban az Úristennek vagyunk hálásak azért, hogy a kezdeményezés megvalósulhat, voltak és vannak nehéz pillanatok, de a bizalom vezet bennünket, most, ezen a ponton kezdetét veszi a beruházás. Ördög Endre igazgatólelkész arról beszélt, hogy számukra az intézményfenntartói feladat küldetés, s mint ilyen sokkal könnyebb, több benne a lélek. A fenntartó képviselője is Isten áldást kérte az építkezésre. 

A Hajnal Óvoda jelenleg 6 csoporttal működik, 140-150 fő közötti gyermeklétszámmal és 20 dolgozóval. Amellett, hogy a Magyarországi Evangélikus Egyház legnagyobb óvodája sokrétű szakmai munkát végez, a felzárkóztatástól a tehetséggondozásig minden gyermek számára olyan nevelést biztosít, amire szüksége van, mindezt saját szakembereivel. A környezetére és munkájukra igényes nevelő közösség több pályázaton szerepelt már sikeresen, így viselhetik a Zöld Óvoda, Biztonságos Óvoda címet, kompetencia alapú oktatást vezettek be. A közösség szerint nagyon is időszerű felújítással és az egyes helyiségek bővítésével olyan környezet jön létre az óvodában, ami a benne nevelkedő gyerekeknek és dolgozónak is előnyére válik. A tervek szerint a beruházást jövő májusban fejezik be. 

Vajer Tímea óvodavezetőtől megtudtuk, hogy az épületbővítése során tágas tornaszoba, külön foglalkoztató helyiségek és nevelői szoba kerül kialakításra. Az esélyegyenlőség jegyében mozgássérült parkolót hoznak létre, az épület akadálymentesen lesz megközelíthető. A meglévő épület felújításának részét képezi a fűtésrendszer és a villamoshálózat korszerűsítése, valamint klímarendszerének kialakítása. A lapostetőre új hő- és vízszigetelés kerül. Felszerelik a 25 KW teljesítményű napelemet, valamint megvalósul a belső felületek felújítása, festenek és a csoportszobákban padlóburkolatot cserélnek, továbbá átépítik az ételliftet. A munkálatokat június elején megkezdték.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.