- hirdetés -

A gyermekekben lévő készség kibontakoztatásának támogatása boldog társadalmat eredményez. – Hangzott el március 8-án Orosházán, az Országos Evangélikus Óvodai Szakmai Napon.

Az Evangélikus Pedagógiai Intézet koordinált a tavaszi országos szakmai napnak kihelyezett helyszínt, idén a Székács József Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium Hajnal Óvoda szervezésében hívták életre a programot. A vendégeknek bemutatták a Hajnal utcai óvoda közelmúltban felújított épületét és betekintést nyújtottak az intézmény nevelőtevékenységébe. A közösség ajándéka és a találkozás öröme óriási hozadéka ezen alkalmaknak, de mindemellett a szakmai kapcsolatok ápolása, egymás munkájának megismerése és a jó példák bemutatása minden résztvevő evangélikus intézmény javára válhat. Az óvodai bejárást követően a Székács iskola dísztermében több mint húsz intézményből érkező, mintegy 180 óvodapedagógust köszöntött Nagy Róbert igazgató, majd Ördög Endre igazgatólelkész adott lelki útravalót. Az Evangélikus Pedagógiai Intézettől Valentinyi Erika pedagógiai előadó, és Tiriczné Szabó Szilvia tantárgygondozó szólt a szakemberekhez. A Hajnal utcai ovisok műsorát követően Vajer Tímea óvodavezető ismertette lapunknak tehetséggondozó programjukat.

A szakmai nap témája az óvodai tehetséggondozás volt. Az evangélikus óvodánk 2011 óta működik tehetségpontként, időközben elnyertük az Akkreditált Kiváló Tehetségpont címet. Ennek kapcsán bemutattuk az óvoda tehetséggondozói tevékenységét, amely az intézményünkben két formában valósul meg. Egyfelől óvodai csoportjaink hétköznapjaiban a nevelési gyakorlat részeként, a gyermekek által szabadon választható bekapcsolódási lehetőséggel, másrészt tehetségműhelyek működtetésével, tehetségterületenként kiválogatott gyermekekkel, egyénre szabott fejlesztés útján. Óvodánkban működik zenei, kézműves, néptánc és sakkjátszótér tehetségműhely – ismertette Vajer Tímea óvodavezető, kiemelve, az orosházi óvodában immáron szakvizsgázott tehetségfejlesztő pedagógus segíti a tehetségműhelyekben folyó szakmai munkát.

Vajer Tímea óvodavezető ismertette tehetséggondozói programjukat (fotó: NK)

Meghívott előadóként Bajor Péter, a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége (Matehetsz) ügyvezető elnöke az óvodai tehetséggondozás hazai lehetőségeiről és az Akkreditált Kiváló Tehetségponttá válás folyamatáról tartott előadást. Mint elmondta, a tehetséggondozói feladat már óvodában elkezdődik a tehetségpalánták észrevételével.

Bajor Péter az óvodai tehetséggondozás fontosságát hangsúlyozta (fotó: BTD)

– A 3-4-5 éves gyermekeknél már zenei téren, a logika, a matematika terén nagyon hamar megmutatkozhat a tehetség. Segíteni kell a bennük rejlő adottság kibontakozásában. A Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége a nemzeti tehetségprogram civil oldali partnerszervezete, a tehetséggondozás civil ernyőszervezete. A tehetségek számára fontos támogatások könnyebb elérése érdekében jött létre a Matehetsz tehetséghálózata. A tehetséggondozás csak állami és civil összefogás révén tud igazán hatékonyan működni. Aki a most felnövő generációból a benne rejlő képességét ki tudja bontakoztatni, abból egy boldog ember válhat. Sok boldog ember egy boldog nemzetet jelent – hívta fel a figyelmet Bajor Péter, megjegyezve, még ha óvodás korban nem is ez az elsődleges szempont, de a tehetséggondozásnak később gazdaságélénkítő hatása is van, azaz mindannyiunk közös érdeke.

A délután során Dr. Lestyán Erzsébet, a Gál Ferenc Egyetem Pedagógiai Karának oktatója az óvodai tehetséggondozás gyakorlatát ismertette, míg Demeterné Tarsoly Erika, a Kecskeméti Barackvirág Evangélikus Óvoda óvodapedagógusa az óvoda Így tedd rá! programjának gyakorlatát mutatta be.

galéria: Nagy Kristóf

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.