- hirdetés -

A Magunkért-Egymásért Civil Egyesület valamint a Fénysugár Nyugdíjas Egyesület tagjai együtt kirándultak Erdélyben június 5-étől 9-éig. Élménydús napjaikról Keller Erika MECE elnök készített beszámolót.

– A határátlépés után Déva várához érve csalódnunk kellett, hisz szerettük volna azt megtekinteni, de sajnos nem lehetett. Így továbbhaladtunk Vajdahunyad- Hunyad várához, amely körünkben igen nagy tetszést aratott, hisz ma is csodálatosan van berendezve. Nagyszebent érintve megérkeztünk a szálláshelyünkre, Oltfelsősebesre, amely a Fogaras nyugati lábánál fekszik. A szállásunk szinte az erdőben, egy vízesés mellett volt szemet gyönyörködtető környezetben. A szállás minden elvárásnak megfelelt, székely ételeivel, tisztaságával, az igazi magyar házigazdánk szerető hozzáállásával fantasztikus élményt jelentett csoportunk számára. Az első napra tervezett, de idő szűke miatt kimaradt Kerci ( Carta) Cisztercita apátság meglátogatása másnapra tolódott. Kolostorának egy része emeletnyi magasan áll, templomának szentélyét szász evangélikus templommá alakították át. Továbbhaladva Brassó felé látogatást tettünk a Felsőszombatfalvai Ortodox Kolostorban, amely a világörökség része. A káprázatos parkú, ma is aktív vallási életet élő kolostor meglátogatása igazán egzotikus élményt ígért. Brassó felé haladva Sepsiszentgyörgy központjában tettünk egy órácska látogatást, majd továbbindultunk következő szálláshelyünkre, Csernátonba a Kovács vendégházba.

A harmadik napon a Gelence patak völgyében húzódó Gelencei Kazettás Szent László templomba látogattunk el, amely szintén a világörökség része. Gótikus stílusa, kazettás mennyezete, épen maradt falfestményei, lőréses erődfala szintén hatalmas élményt nyújtott mindannyiunk számára. Kézdivásárhelyen a város udvarteres központjában tett látogatás után a Szent Anna tóhoz indultunk, amelyhez igen sokat kellett gyalogolnia nyugdíjasainknak, utunkat pedig izgalmassá tette a medveveszély. A tóban tett hűsítő lábmártózás után a Mohosi-tőzeglápost tekintettük meg. A láposba történő gyalogtúránk után mi már elmondhatjuk, hogy 150-200 méter közelségben láthattunk medvét. A negyedik napon megtekintettük a lenyűgöző, neoreneszánsz stílusú Szinaja – Pelesi kastélyt, amely Románia egyik legfontosabb történelmi jellegű műemléke. A kastélyban a reneszánsz, barokk, rokokó, mór építészeti stílus elemei fedezhetőek fel. Megtalálható benne  királyi könyvtár, több fegyverterem, zeneterem, firenzei terem, márványterem, egy színház- és egy koncertterem is. A kastély látogatása után Brassóban tekintettük meg a Fekete templomot. Ez az erdélyi szászok egykori székhelye, a szász evangélikus gótikus templom. A templomban impozáns török szőnyeggyűjteményt csodálhattunk meg. Brassó városközpontjában található Cérna utcán való végigsétálás után késő este értünk vissza a szálláshelyünkre, ahol már gyorsan lepihent nyugdíjas csoportunk, készülve a másnapi korai hazaindulásra. Hazafele már csak kis pihenőre álltunk meg, hiszen szinte 800 km-t kellett megtennünk otthonunkig. Elmondhatjuk, utazásunk felejthetetlen emléket adott nyugdíjasainknak. Egy életre szóló élményben volt részünk, és még a ragyogó idő is kedvezett nekünk.

Fotók: Magunkért-Egymásért Civil Egyesület gyűjteménye

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.