- hirdetés -

Nemrégiben rendezték az autószerelők mester vizsgáját Békéscsabán, a Meszlényi Autónál. A vizsgázó mester jelöltek közt ott volt és sikeres mestervizsgát tett az orosházi Tóth Zoltán is.

A frissen végzett autószerelő mesterrel Csikós utcai műhelyében beszélgettünk. Mint mondta, azért jelentkezett a tanfolyamra és a vizsgára mert muszáj volt. A törvény szerint az lehet autószerelő vállalkozó, aki rendelkezik mestervizsgával.

– Eleinte berzenkedtem a dolog ellen, mert nem nagyon volt kedvem 54 évesen az iskolapadba ülni, de most már örülök, hogy elvégeztem. Nem hittem volna, hogy ennyi újat tanulok. Nagyon sokrétű volt a tananyag. Szakmailag is sokat tanultam, főként a diagnosztikai részből, de mellette tanultunk vállalkozási ismereteket, adózási szabályokat, volt pszichológia, pedagógia – ha tanulót fogadnánk – és még néhány téma. Eleinte nehezen ment, mert el voltam szokva a tanulástól, de nagyon sokat segítettek az oktatóink, így nem volt probléma. A vizsgán gépjármű átvizsgálás, hibamegállapítás, árajánlat készítés után nekem féket kellett javítani. Tárcsát, fékbetéteket cseréltem, utána pedig fékhatás mérés volt a feladat – foglalta össze Tóth Zoltán.

Tóth Zoltán a gyakorlati vizsga közben (Fotó: BMKIK, Pintér Vince)

Mint hozzátette, nem vágyik kacsalábon forgó házra. Annyi munkája van, amiből megél, hétköznap a műhelyben dolgozik, hétvégén pedig irány horgászni. Nem is kell több. Ennek a mestervizsgával teremtette meg a lehetőségét.

A mestervizsgának presztízse van

Mészárosné Szabó Anna, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szakképzési vezetője a mestervizsgával kapcsolatban kiemelte, hogy ennek már komoly presztízse alakult ki. Régebben csak néhány szakmában volt jellemző a mester fokozat, mára ez sok szakmában is elterjedt. Látják a szakemberek, a vállalkozók, hogy ezáltal többek lesznek, ez valamilyen szinten kiemeli őket a tömegből. Az ügyfeleknek nagyobb bizalmuk van hozzájuk fordulni, mint akinek a neve mellett nem szerepel a mester cím. Békés megyében évente van 80-100 szakember, aki mesterlevelet szerez. Nekik valószínűleg a megbecsültség mellett, több lesz a munkájuk, megrendelésük.

A Meszlényi Autó Kft. számára ez egyfajta küldetés

Kiss Zoltánnal a Meszlényi-Autó Kft. műszaki igazgatójával is a mestervizsgáztatásról beszélgettünk. Elmondta, számukra fontos a mestervizsgáztatás támogatása.

– Az oktatásba igyekeztünk bekapcsolódni. Ez egy társadalmi szerepvállalás részünkről. A több országból megszerzett tapasztalatokat, jó gyakorlatokat, munkakultúrát, gondolkodásmódot szeretnénk továbbadni, átörökíteni. Magyarország ilyen szempontból nagyon jó alapokkal rendelkezik és minden egyes mester előrébb viheti ezek által a lakóhelyét, megyéjét, ezeken keresztül az országot. Ezt mi egyfajta küldetésként fogjuk fel – összegezte Kiss Zoltán.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.