- hirdetés -

Már 2020-ban is szerette volna letenni a mestervizsgát Méhes Bálint, azonban a pandémia keresztülhúzta számításait. A CNC forgácsoló mester idén már nem szerette volna kihagyni a lehetőséget, így Bálint – aki már 33 éve végzi szakmáját – letette a mestervizsgát. Tanítani, segíteni munkatársainak mindig is szeretett, most pedig már mesterként tudja ezeket a feladatokat ellátni.

Nagypapája műhelyében ismerkedett meg a forgácsolással Méhes Bálint, amikor még 12 éves volt. Családjának úgymond a vérében van ez a szakma, hiszen nagyapja mellett édesapja és nagybátyja is CNC forgácsolóként dolgozik. Elmondása szerint soha nem is gondolkozott másban, csak az esztergályos maró szakmában.

– Gyerekként fából és műanyagból kis dísztárgyakat farigcsáltam, majd áttértem a fém alkatrészekre is. A középiskolás éveket a 612. számú Ipari Szakmunkásképző Intézetben kezdtem. Úgy gondolom, a lehető legjobb korba születtem, ugyanis ilyenkor már a CNC gépeken tanulhattunk. Tehetségem hamar meg is mutatkozott, és egy országos versenyre is kijutottam. Összefoglalva tehát ebben nőttem fel, ezt láttam és megfogott engem – mondta Méhes Bálint.

A mester már 33. évét tölti a Linamar Hungary Zrt.-nél. A vizsgát három évvel ezelőtt is szerette volna letenni, azonban a koronavírus miatt ideáig tolódott. Elmondása szerint azért döntött a képzés mellett, hogy az egykori mesterek nyomdokaiba léphessen, hiszen gyermekként is sűrűn találkozott a szobafestő vagy bognár mesterekkel. Így saját szakmájában is szerette volna elérni ezt a címet.

– Féléves volt a képzés, melynek gyakorlati és elméleti részét is teljesítettük. Az előbbi kellemes volt, elméletből azonban kellett a frissítés, hiszen hiába csinálom nap mint nap, megfogalmazni már nehezebb. Éppen ezért neki kellett ülni még a munka után, hiszen így 50 felé, amit este tanultam reggelre már nehezen maradt meg – árulta el nevetve Bálint. – Úgy mond meg kellett tanulnom tanulni. Látszik is, hogy egy félév szinte kiesett az életemből, de majd jövőre pótolom ezeket a dolgokat. A mesterképzés egy olyan lehetőség volt, amiért áldozatot kellett hozni, azonban egy percet sem bánok belőle – emelte ki.

Fotók: Nagy Kristóf

Az elméleti vizsgát egy számítógépen töltötték ki, míg a gyakorlati részt a Linamar Hungary Zrt. tanműhelyében végezték. Itt újabb öröm volt Bálint számára, hogy egykori osztályfőnöke és tanára, Jancsurák József volt az alelnök, akitől a mesteravatón az oklevelét is átvehette. – Elsősorban a CNC marás rejtelmeit szeretném átadni a következő generációnak, illetve saját tapasztalataimat, melyeket az évek során szereztem. Sok kollégámnak segítettem már, mindenki bizalommal fordul hozzám, most pedig mesterként adhatok tanácsot – mondta a CNC forgácsoló mester.

A cégnél már jelezték is neki, hogy szeretnék, hogyha foglalkozna a tanulókkal, akik Bálint elmondása szerint szerencsére sokan vannak.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.