- hirdetés -

Jótékonysági bál helyszíne volt szombaton Kardoskúton a pár éve bezárt általános iskola udvara, ahol abból a célból gyűltek össze a vendégek, hogy a 2023/2024-es tanévtől kezdve ismét élettel tölthessék meg az intézményt. Az esemény a Kardoskút Községért Közalapítvány szervezésében jött létre.

A program a Kardoskúti Napköziotthonos Óvoda gyermekeinek a műsorával kezdődött, majd a vendégeknek, a rendezvény védnökeinek a köszöntésével folytatódott. A rendezvény abból a célból jött létre, hogy hamarosan a 2023/2024-es tanévben szeretnék ismét elindítani Kardoskúton az általános iskolai képzést alsó tagozaton felmenő rendszerben, mely az óvodából kikerült gyermekeknek lehetne az oktatás-nevelés színtere.

A köszöntő beszédek sorát Erdős Norbert, a Békés megyei 4-es számú választókerület országgyűlési képviselője, egyben a rendezvény egyik fővédnöke nyitotta, támogatásáról biztosítva Kardoskút önkormányzatát és az evangélikus egyházközösséget.
– Amikor arról beszélünk, arról tudunk gondolkodni, hogy egy iskola újra tud indulni, az maga a csoda – hangsúlyozta.

Ördög Endre, az Orosházi Evangélikus Egyházközség igazgatólelkésze köszöntőjében elmondta, ünnepelni jöttek, hiszen nagy dolognak számít, hogy egy ilyen kis településen egy ilyen kezdeményezésbe bele tudnak vágni.
– Amikor Varga Pál polgármester megkeresett engem és az egyházközség vezetését ezzel a kéréssel, akkor egy olyan közösséghez fordult, akik már iskola fenntartásban több, mint két évtizede jelen vannak.

Miért jó és fontos nekünk, hogy iskolafenntartók legyünk? Az evangélikus egyházzal egyidős a tradíció, hogy a templom és az iskola mindig egymás mellett van, a hit és a tudás nem zárja ki egymást, szükségképpen kart karba öltve jár együtt. Mert a hit egy értékrend, egy világlátás, olyan gondolkodásmód, ami hasznosan tudja használni a tudást – emelte ki.

Kardoskút polgármestere, Varga Pál is lelkesen köszöntötte az egybegyűlteket, mint mondta régóta az újranyitás gondolatával kel és fekszik. Ugyan évekkel ezelőtt bezárt az iskola, most azonban nem a miértekre kell gondolniuk, hanem a hogyanokra kell megkeresni a választ: hogyan tudják ezt az iskolát élettel megtölteni?

– Idén év elején egy óvodás szülői értekezletet követően jutott el hozzám a hír, hogy a szülők nagyobb része elkezdett beszélni arról, mi lenne, ha gyermekeik az óvodát követően az általános iskolát is itt helyben tudnák folytatni. A szülői akarat nélkül tehát most nem ülhetnénk itt, úgyhogy én a ma estén nekik is szeretnék köszönetet mondani – mondta.

Kiemelte, a folyamat elindult, mindenki partnerként állt az ügy mellé. Ezt követően a polgármester egy rövid iskolabejárás keretében megmutatta Erdős Norbertnek és Ördög Endrének a leendő osztálytermeket, a felújítani kívánt épületrészeket. Az esemény során egészen késő estig lehetett tombolát, támogatói jegyet venni.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.