- hirdetés -

Az április 19-én tartott ünnepélyes átadón a német kulturális jegyekből és az iskolában folyó munkából nyújtottak betekintést a Károlyi Bernát Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskola pedagógusai, diákjai. A Magyar Falu Programban mintegy 107 millió forintból szépült és bővült az almáskamarási intézmény.

Az átadón Erdős Norbert, a térség országgyűlési képviselője hangsúlyozta, Almáskamaráson 1946 óta folyamatosan van német nemzetiségi nyelvoktatás. A 2010-es éveket megelőző időszakban sok kistelepülési iskola működése ellehetetlenült, míg 2012-2013 után bekövetkezett egy nagy fordulat. Az almáskamarási iskola az egyik legjobb példa arra, hogy az állami átvétel miként tudta megmenteni ezeket az intézményeket. A képviselő hangsúlyozta, hogy a szomszédban dúló háború gazdasági következménye a magyarországi fejlesztési projektekre is hatással volt. Az országban több beruházást – közöttük az almáskamarásit – leállítottak. Az új kormány megalakulását követően, az országgyűlési képviselő közbenjárásával 2022 decemberében vált biztossá, zöld utat kapott az almáskamarási projekt.

Erdős Norbert képviselő akkor úgy fogalmazott: „Ígéretemet tettem a helyieknek arra, hogy nem fogom veszni hagyni egy olyan intézménynek az ügyét, amelynek munkatársai az elmúlt tíz évben bebizonyították: kistelepülésen is lehet és érdemes minőségi oktatást nyújtani az ide érkező kisdiákoknak.” A Magyar Falu Programban megvalósított beruházás elkészült. Erdős Norbert ezen felül egy bejelentéssel is élt. Almáskamaráson a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretein belül egy belterületi útberuházásra is lehetőség nyílik.

Az országgyűlési képviselő a Magyar Falu Program jelentőségéről is beszélt

Dr. Polyánszky Zoltán, a Területfejlesztés Megvalósításáért felelős helyettes államtitkár a kormányzat területi különbségek mérséklésére tett intézkedéseit hangsúlyozta ki amellett, hogy szerinte az ifjúságért tett elkötelezett oktató-nevelő munka, a helyi identitás erősítése hozzájárulhat a kistelepülések népességmegtartó erejének növeléséhez.

Mazán Attila polgármester kiemelte, 2013-ban került állami fenntartásba az intézmény. Ahogy fogalmazott, egy új korszak kezdődött Almáskamarás helyi nyolcosztályos iskolájának életében. – Köszönjük Magyarország kormányának az elmúlt években megvalósított fejlesztéseket. Hálásak vagyunk a Klebelsberg Központ elnökének, Hajnal Gabriellának és a Békéscsabai Tankerületi Központ igazgatójának, Bánki Andrásnak, hogy bíztak bennünk és segítették az iskola fejlődését és fejlesztését, továbbá köszönettel tartozom az itt dolgozó pedagógusok áldozatos munkájáért – hangsúlyozta.

Szép környezetben folyik az oktatás Almáskamaráson

Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke elmondta, korábban hosszú évekig vezetett egy német nemzetiségi iskolát, örömmel látogatott Almáskamarásra. A 300 milliárdot is eléri az az összeg, amelyet az elmúlt 6-7 évben az állami fenntartású intézményekre fordítottak. Csaknem ezer intézmény újult meg. Ezek között voltak olyanok, ahol akár milliárdos nagyságrendű volt a megújítás, vagy akár új iskola is épült abban az időszakban. Ennek a felújítási programnak a része a Magyar Falu Program is, amelyből itt, Almáskamaráson szintén bővülhetett az iskola. Országszerte számos beruházás – többnyire infrastrukturális és energetikai, valamint tantermek, tornatermek bővítésére vonatkozó – valósult már meg.

A tantestület német nemzetiségi öltözetben az egyik új helyiségben

A beruházás részleteit Pintér Edit iskolaigazgató ismertette. Többek között új tantermet, tanári szobát, akadálymentesített mosdót létesítettek, illetve átalakult az igazgatói iroda, helyettesi iroda, és egy új titkári szobát alakítottak ki. – A tantestületünk nagyon elhivatott, pedagógusaink magas szakmai színvonalon tanítanak. Intézményünk gyermeklétszáma évről évre emelkedik, meghaladtuk a száz főt. Utóbbi számadat egy 800 fős településen kimagaslónak tekinthető. A német nemzetiségi nyelvoktatás az intézményünk sajátossága, nagyon népszerű és csábítóan hat a környéken. A tanulóink fele nem Almáskamarási lakos – összegezte az igazgatónő.
Az ünnepélyes szalagátvágást megelőzően zenés és táncos műsort adtak a diákok, pedagógusok, büszkén kiemelve az iskola német nemzetiségi hagyományokra épülő nevelését.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.