- hirdetés -

Ezen a héten tartották a város iskolái az úszásoktatást Gyopárosfürdőn. Az Eötvös József Katolikus Általános Iskola tanárai nagyon örültek neki, hogy a koronavírus után idén végre sikerült a harmadik osztályos gyerekeket kivinni a fürdőbe, hogy megismerkedjenek kicsit ezzel a sportággal.

Az Eötvös Iskola tanulói hétfőtől csütörtökig jártak Gyopárosfürdőre, hogy a tanítási idő keretein belül minden délelőtt, két órán keresztül tanuljanak úszni az Élményfürdő kinti medencéjében. A gyerekek már ennyi idő alatt is hatalmas fejlődésen mentek keresztül. Volt, aki hétfőn még a fejét is alig merte a vízbe tenni, mára pedig bátran siklott a medencében.

– Az Eötvös József Katolikus Általános Iskolában működik egy sportiskola, és ebben a programban benne van, hogy minden másodikos gyermek egy évig hetente egy alkalommal kijár ide. Tavaly a koronavírus miatt leállították, helyette van most ez kétszer egyhetes úszótanfolyam a harmadikosoknak. Voltunk már itt szeptemberben, illetve most egy hétre kijöttünk a gyerekekkel – mondta Korponai Tünde, osztályfőnök.

A pedagógus azt is elmondta, hogy ez egy alapozó sportág, amely a harmonikus mozgást és az izomzatot is fejleszti a gyerekeknél. Valamint az sem hátrány, hogy egy nyaralás alkalmával a szülő is bátrabban engedi a víz közelébe a gyermeket.

Az úszásoktatás egy szárazföldi bemelegítéssel kezdődik, majd két csoportja osztják a gyerekeket, egy kezdőre és egy haladóra. Ezután mennek be a vízbe, ahol átismétlik a feladatokat. Az alapok elsajátítása után gyorsúszással és a hét végére már hátúszással is megismerkedtek a gyerekek.

– Szerintem nagyon élvezik a tanulóink. A közösséget is formálja, de élményekkel is gazdagodnak. Néhányan kiélvezik, hogy strandolhatnak is, mert sajnos nem mindenki jut ki ide Gyopárosfürdőre. Szerencsére ehhez az időjárás is kedvezett – tette hozzá.

A tanárnő kiemelte, hogy az idei év nagy jutalma, hogy a nyári napközis táboron belül úszótábort is szerveztek a gyerekeknek. Tanulmányi, közösségi munkáért, illetve a hét folyamán nyújtott teljesítményért harminc kisgyerek kapott lehetőséget, hogy még egy hetet tanuljon Érdiné Molnár Márta és Nagyné Hévízi Andrea tanárnőkkel Gyopárosfürdőn.

Az úszásoktatáson a gyerekeket is megkérdeztük, hogy érzik magukat, mit sikerült megtanulniuk az egyhetes tanfolyamon.

– Nagyon jól érzem magam. Az úszás is jól megy. A hátúszást és a gyorsúszást is megtanultam. A kedvencem az, amikor végre bejöhetünk a medencébe és úszhatok. A hátúszás szerettem a legjobban, mert olyankor nézhetem közben az eget – mesélte Huszárik Balázs.

– Amikor kijöttünk nem tűnt naposnak az idő és úgy látszott esni fog, de szerencsére kisütött a nap. Lábtempót, hármas levegővételt, siklást tanultam meg. A vizet szeretem a legjobban. Jó itt lenni, kimozdulni kicsit az iskolából órák között – mondta a harmadik osztályos Steinerbrunner Lilla.

– Én úgy tartom, hogy nagyon szép sport az úszás és muszáj lenne megtanulnom. A siklást és a lábtempót már megtanultam. Nagyon szórakoztató számomra ez a sport – tette hozzá Suser Rebeka is.

Az Eötvös Iskola fontosnak tartja, hogy a gyerekek megszeressék a mozgást, és erre kiváló lehetőséget nyújt az úszásoktatás.

Fotók: Horváth Bence

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.