- hirdetés -

Az Eötvös iskola 3. osztályos kisdiákját, Ákost már nyolc hónapja kezelik a Szegedi Gyermekklinika Onko-Hematológia osztályán. Iskolája, tanító nénije és osztálytársai azonban nem engedték el a kezét. Tegnap indult el a harmadik adag kupakszállítmány Soltvadkertre. Az érte kapott pénzösszegnek már most megvan a helye.

A Rotary Club ez alkalommal is támogatta a kezdeményezést, már harmadszor vállalták fel a szállítás feladatát. Az összegyűlt kupakok súlya 1288 kilogramm lett, a családot így 90 ezer forinttal támogatták mindazok, akik a kuka helyett a gyűjtőbe dobták műanyag kupakjaikat.

Szükség is van minden forintra, a leukémiás kisfiú édesanyja már 8 hónapja kiesett a munkából. A kisfiú gyógyszerei mellett az új szobájának és új fürdőszobájának kialakításához is sok pénz kell. A szülők most is nagy erőkkel készülnek Ákos hazatérésére, amelyet mindennél jobban várnak.

Ákos édesanyjával (Fotó: Nagy Krisztina Margaréta gyűjteménye)

– Ákos a hatszori emelt adagú kemoterápiás szerekből már ötöt megkapott, úgyhogy most már közeledünk a végéhez – mesélte édesanyja, Nagy Krisztina Margaréta. – A körülményekhez képest nagyon jól van, ma haza is jöhet, hogy pénteken ott lehessen ő is a testvére, Tomi ballagásán. Hétfőn aztán visszaköltözünk a kórházba, elindítják nála a 6. emelt adagot, és ha az meglesz, túl leszünk a nehezén.

Kezelései még folytatódnak ezután is, de kettő között Ákosnak már nem kell a kórházban maradnia, legalábbis ha a vérképe azt mutatja. A tervek és remények szerint ezt a maradék kilenc kezelést augusztus végéig meg fogja kapni, és akkor végre megkongathatja a klinikán a Remény Harangját, amely az aktív kezeléseknek végét jelképezi majd a számára.

Érintettek lánca: Ákos annyi gyöngyöt kapott, ahány különböző bátorságpróbán (kemoterápia, sugárkezelés, műtét, szúrás) van már túl (Fotó: Nagy Krisztina Margaréta gyűjteménye)

– Nehéz volt ez a nyolc hónap, de erős, kemény gyerek ő – folytatta az édesanya. – Nem lehet szavakkal kifejezni, mekkora erőt adott és ad ma is neki a kupakgyűjtés, amely azt bizonyítja a számára, hogy az iskolája nem feledkezett meg róla. A tanárok és a gyerekek mind ragaszkodnak hozzá és várják vissza. De nemcsak így tudatják ezt vele, hisz a tanító nénije is minden héten telefonál, és a gyerekek is keresik, hívják az interneten játszani – folytatta Nagy Krisztina Margaréta.

Dér Ildikó, az Eötvös iskola pedagógusa, a kupakgyűjtés koordinátora (Fotó: Eötvös iskola gyűjteménye)

Hatalmas lelki erőt ad ez Ákosnak, a kupakok pedig egy kis plusz a szülőknek. Ha Ákos hazaköltözik a kórházból, fontos, hogy speciális körülmények közé érkezzen. Ezek közül az egyik, hogy steril szobájában minden berendezésnek pormentesen zárhatónak kell lennie, valamint a fertőzésveszély elkerülése érdekében külön fürdőszobájának is lennie kell.

A kisfiú már nagyon várja, hogy visszatérhessen társai közé az iskolába. Az egész 3. osztályt a kórházban töltötte, de itt is teljesítette az Eötvös iskola által kiadott és elvárt feladatokat. A klinikán tanult, ott írta meg a dolgozatait, megtett minden tőle telhetőt, amikor ereje engedte. Szeretett iskolájába leghamarabb a jövő tanév második félévétől járhat újra. Akkor is csak óvatosan, előbb csak egy-két órát, majd ha minden jól alakul, akkor később már ugyanúgy telhetnek a hétköznapok, mint régen.

Kiemelt kép: Nagy Krisztina Margaréta gyűjteménye

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.