- hirdetés -

A következő tanévben is elindítja felnőttképzési programját a Békéscsabai Szakképzési Centrum. A programban az iskolák közül a BSZC Zwack József Technikum és Szakképző Iskola is tevékeny részt vállal. A részleteket az intézmény igazgatója, Eke Ibolya ismertette.

Az iskolai rendszerű szakképzésben felnőttként is lehetőség van két szakma és egy szakképesítés ingyenes megszerzésére. A Zwack József Technikum és Szakképző Iskolában ugyanazokat a szakmákat választhatják a felnőttek, mint a nappali képzésben a fiatalok. Előny viszont a számukra, hogy nem 3 vagy 5 évet kell tanulással tölteniük, hanem jóval kevesebbet. A képzési idő akár negyedére is csökkenhet.

A Zwack József Technikum és Szakképző Iskola a következő képzési lehetőségeket kínálja

– Felnőttképzésben az érettségi vizsgával rendelkezők jelentkezhetnek technikusképzésre, mely öt év helyett akár másfél év alatt is elvégezhető. Technikusképzésben a cukrász szaktechnikus, a dekoratőr, az élelmiszer-ellenőrzési technikus, a kereskedő és webáruházi technikus, a szakács szaktechnikus, a tartósítóipari technikus, a turisztikai technikus és a vendégtéri szaktechnikus képzéseket kínáljuk – mondta Eke Ibolya, a Zwack József Technikum és Szakképző Iskola igazgatója. – Esti képzés esetén a szakképzettség megszerzéséhez három év helyett általában másfél is elégséges. A jelentkezők ez esetben a cukrász, a pincér-vendégtéri szakember, a szakács, a pék, a pék-cukrász, a panziós-fogadós, a kereskedelmi értékesítő és a tartósítóipari termékkészítő képzések közül választhatnak.

Eke Ibolya, a Zwack József Technikum és Szakképző Iskola igazgatója (Fotók: Horváth Bence)

Az igazgató kiemelte, a jelentkezés folyamatos. A képzéseket elsősorban szeptemberben, illetve keresztféléves képzésben-februárban indítják, de előfordul olyan eset is, amikor ettől eltérnek. Ha összejön a megfelelő csoportlétszám, év közben is vállalják a képzésindítást. Ami viszont kötött, az a vizsga ideje. Három alkalommal tudnak a tanulók vizsgázni, februárban, májusban és októberben.

Az ingyenesség, a rövidebb képzési idő, és a már megszerzett szakmai tapasztalat beszámíthatósága mind hozzájárul ahhoz, hogy a szakképzés a felnőttek számára vonzóvá váljon. A szakmai oktatásba, szakmai képzésbe való belépés bármilyen életkorban lehetséges.

A Békéscsabai Szakképzési Centrum Zwack József Technikum és Szakképző Iskola elérhetőségei:

WEB: www.zwackeri.hu
E-mail: zwack@bszc.hu

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.