- hirdetés -

A Kodolányi János Egyetemet érintő változásokról, az intézmény képzési palettájáról és az újdonságnak számító, államilag támogatott lehetőségekről mondta el a részleteket Dr. habil. Malatyinszki Szilárd igazgató.

Az igazgató elsőként az egyetemet érintő tulajdonosváltásról számolt be, ami június 30-al indult.
– Egy székesfehérvári sikeres nagyvállalkozókból álló holding vette kezébe az intézményt, melynek keretében szervezeti változások is történtek. Orosháza életében fontosabb, hogy ezzel új lehetőségek nyílnak mind a lakosság, mind a leendő hallgatók felé. Ez azt jelenti, hogy több, mint 10 év után államilag támogatott képzésekre is lehet jelentkezni február 15-ig, a felsőoktatási felvételi jelentkezési rendszer alapján. 

Mind a levelező, mind a nappali képzésen van lehetőség arra, hogy államilag finanszírozott és támogatott képzésre nyerjen felvételt a jelentkező. A nappali képzés keretében gazdálkodási és menedzsment, az emberi erőforrások, valamint a turizmus és vendéglátás szakon állnak rendelkezésre támogatott helyek. A levelező képzések közül pedig a gazdálkodás menedzsment szak indul államilag támogatott formában – sorolta az újdonságokat az igazgató. 

Így az orosházi és környékbeli diákok, akik érettségiztek vagy érettségi előtt állnak, akár orosházi felsőoktatási intézménybe is jelentkezhetnek úgy, hogy a képzés költségeit nem nekik kell állniuk. Elmondta azt is, hogy kicsit újabb irányokat nyitottak a lakosság és akár a szülők felé is, ez azt jelenti, hogy szeretnének sokkal inkább együttműködni velük abban, hogy nyári táboraik és rendezvényeik megrendezésében számíthatnak az egyetem vezetésére.  

A civil szervezetek számára is lehetőséget adnak arra, hogy bármilyen foglalkozás, tevékenység vagy előadás keretében ezeket a helyszíneket használhassák. Elég jelezniük, hogy mikor és milyen létszámban szeretnék használni az adott termet. A Kodolányi János Egyetemnek emellett a Nagy Gyula Területi Múzeummal is megvan az együttműködése, mely alapján a lakosság ingyenesen látogathatja az intézménynek helyt adó kiállítást, mely a laktanyaépület múltjába enged betekintést.

Folyamatosan tervezzük – csakúgy, mint a múltban is – hogy a lakosság számára megnyitjuk rendezvényeinket. Ilyen rendezvény a Magyar Tudomány Ünnepe programsorozat, a tematikus heteink kínálata vagy akár egy-egy előadásunk Kodolányi János születésnapján – ismertette a részleteket Dr. habil. Malatyinszki Szilárd, aki továbbra is tanszékvezetőként, valamint az orosházi campus igazgatójaként dolgozik tovább, fontos szerepet betöltve a tulajdonosi kör és az önkormányzat közötti kapcsolat koordinálásában. 

– Az a célunk, hogy a fiatalokat helyben tartsuk és támogassuk. Ennek érdekében háromfajta képzési mód közül választhatnak: nappali képzés, levelező képzés és távoktatási tagozat. Nappali képzés mellett is sokan félállásban dolgoznak, többek között a tapasztalatszerzés miatt is. Azt gondolom, hogy ez egy jó irány vagy lehetőség azzal együtt, hogy a kollégáim is itt helyben vannak és helyben segítik a beérkezőket, akár a felvételi eljárás során, később pedig a különböző adminisztrációs dolgok leküzdésében. A legfőbb célunk, hogy támogassuk a város gazdaságát és társadalmi életét, ehhez pedig elengedhetetlen, hogy sikerrel teljesíthessék a diákok féléveiket, éveiket – tette hozzá.

Jelentkezni tehát február 15-ig lehet a Kodolányi János Egyetem államilag támogatott képzéseire, összesen 40 ilyen hellyel rendelkezik az orosházi campus, így mindenképpen érdemes kihasználni a lehetőséget. 

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.