- hirdetés -

Évek óta rendszeres résztvevői a Szegedi Tudományegyetem által kiírt biológia és kémia tárgyú versenyeknek vagy pályázatoknak a Táncsics Mihály Gimnázium diákjai. Az idei tanévben sem volt ez másként, a diákok rangos versenyek döntőibe jutva képviselték iskolájukat.

A Szegedi Tudományegyetem és a Pro Talentis Universitatis Alapítvány által 10. alkalommal megrendezett Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyének még decemberben rendezett online válogatóján két csapat indult. A verseny több tudományterületet is érintve a Nobel-díjas tudós munkásságára épült, melynek feladatai fizika, kémia és biológia tárgyú kérdéseket tartalmaztak, kapcsolódva kutatómunkájához és a C-vitaminhoz.

Frankó Réka, Alzubi Fatima és Varga Szilárd, a Szent-Györgyi verseny döntősei (Fotó: iskola)

A diákok egyik felkészítő tanára, Gabnai Edit beszámolójában megírta, hogy a fennállásának 100. évfordulóját ünneplő Szegedi Tudományegyetem tudomány- és kultúrtörténeti vonatkozásai, valamint a 2016 és 2020 közötti orvosi-élettani, fizikai vagy kémiai Nobel-díjas felfedezések is szerepeltek a verseny kérdései között. A decemberi elődöntő teljesítménye alapján a márciusi szóbeli döntőbe a legjobb hat csapat jutott be, köztük a 12. B osztályos Alzubi Fatima és Frankó Réka, valamint a 11.B-s Varga Szilárd alkotta táncsicsos különítmény. A Gabnai Edit, Francziszti László és Mikulás Rolandné által felkészített csapat végül a 4. helyen zárt.

Dani Regina a Herba Medica verseny döntőjén (Fotó: iskola)

Itt azonban még nem volt vége a kiváló eredményeknek, az egyetem Gyógyszerésztudományi Kar Herba Medica tanulmányi versenyét idén 4. alkalommal rendezték, a gyógynövények, növénykémia, orvos- és gyógyszertudomány népszerűsítése, a tudományos kutatás alapjainak megismertetése, valamint a tudományok egymásra épülésének bemutatása céljából.

A levelező fordulók után a 106 regisztrált indulóból a szegedi döntőre a 12 legmagasabb pontszámot elért versenyzőt hívták meg, köztük az iskola 10.B osztályos tanulóját, Dani Regina Jázmint. A döntőben egy írásbeli teszt és minőségi analitika feladat mellett egy prezentációban mutatta be az idei év gyógynövényét, a közönséges cickafarkot. Teljesítményével végül a 6. helyen zárt, felkészítő tanárai Mikulás Rolandné és Gabnai Edit voltak.

Mikulás Rolandné, Dani Regina és Zsótér Zoltán a Gazdálkodj okosan díjátadóján (Fotó: iskola)

Az egyetem Mezőgazdasági Kara a Gazdálkodj okosan! Esszéíró pályázatát rendezte meg a közelmúltban, az idei már a 15. alkalom volt. A felhívásra 15 oldal terjedelmű dolgozatokkal jelentkezhettek a diákok mezőgazdaság, gazdálkodás, környezetvédelem vagy éppen a felelős állattartás témájában. Az idei évben Dani Regina Jázmin gyógynövényekről szóló pályamunkája a 2. helyet érte el (felkészítő tanára: Mikulás Rolandné), míg a 11.B-s Zsótér Zoltán a hulladékgazdálkodásról írt dolgozatot, ő megnyerte a versenyt (felkészítő tanára Gabnai Edit volt).

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.