- hirdetés -

A MEFOB FESZT-et a Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség, Miskolc város támogatásával közösen rendezte a Miskolci Egyetemmel. A május 19 – 22. között tartott  Magyar Egyetemi – Főiskolai Országos Bajnokságok (MEFOB) multisport eseményein nyolc sportágban huszonhét egyetem képviseltette magát közel ezer fővel. Összesen 95 versenyszámban avattak országos egyetemi bajnokot.

A judo versenyeknek volt orosházi résztvevője is. Patyi Ákos (Orosházi Judo Sportegyesület) a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) csapatában indult Tóth Botonddal, Kurtán Zsomborral (mindketten az MTK versenyzői) a profik, míg Ardai István az amatőrök mezőnyében. A BME kis csapata az érmeket tekintve majdnem 100%-os eredménnyel zárt, hiszen Ákos és Zsombor egyetemi bajnok lett, Botond harmadik, István pedig éppen lecsúszva a dobogóról ötödik helyezést ért.

– Sajnos az egyetemi tanulmányaim miatt nem nagyon jutok le az edzőterembe, a fesztiválon is a buli helyett tanulnom kellett, mert hétfőn vizsgadolgozatot kellet írnom. Tekintve, hogy egy hét alatt még négy kilót kellet fogynom, így nem igazán mosolyogtam a verseny napján. Az előzményeket tekintve nagyon örülök az eredménynek, főleg, hogy a judo így hozzá tudott járulni a BME eredményes szerepléséhez – nyilatkozta Patyi Ákos a verseny után.

Az egyetemi erőpróbának itt nincs vége hiszen a vizsgák után mindhárman részt vesznek a BME színeiben a júliusi, lengyelországi Európai Egyetemi Játékok judo versenyein.

A képen balról jobbra: Kurtán Zsombor, Tóth Botond, Patyi Ákos (Fotó: Orosházi Judo SE)

Ugyanezen a hétvégén szombat és vasárnap  Győrben rendezték a judo Diákolimpia Országos döntőit diák A, B, C, valamint junior és serdülő korosztályban.  Az Orosházi Judo Sportegyesületből diák C korosztályban életük első diákolimpiai országos döntőjében vett részt Tölli Dénes és Mák Zsombor. Diák B kategóriában Rékasi Vivien képviselte iskoláját. Vasárnap a nagyoké volt a fő szerep a juniorok között indult Varga Gergő és Bálványos Bence.

– Dénes és Zsombor még ilyen mezőnyben nem versenyeztek, hiszen életük első hivatalos judo versenyein vettek részt. Kissé meg is illetődtek, így most nem sikerült eredményt elérniük. Az olimpiát majd felnőtt korban kell megnyerni, most még csak készülni kell rá. Több és tudatosabb edzésre van még szükségük. Vivien is megilletődötten kezdte a versenyt, aztán szépen belejött. Volt kifejezetten jó mérkőzése, az aznapi teljesítményével a hetedik helyet szerezte meg. Vasárnap Gergő és Bence állt a tatamira. Ők két éve kezdtek judózni, az ellenfeleik meg 5-6 évesen, így van 8-9 év lemaradásuk. Viszont nagy szorgalommal és tudatosan készülnek, sokszor edzés után is még maradnak és gyakorolnak – sorolta Tóth Béla edző.

– Varga Gergő még ifiként indult a juniorok között, a versenyzéséből a rutin hiányzik elsősorban. Hatalmasat fejlődött az elmúlt időszakban és ez a mérkőzésein látszik is. A nap végére bronzérmes lett, ha így dolgozik tovább lesz ez szebb is. Neki még hátra van a saját korosztálya országos döntője, ahol ismételten bizonyíthat. Bálványos Bence még nagyobb hátárnyból indult mint Gergő, alapvetően nem sportolt mikor elkezdett judózni. Nagyon gyorsan halad és fejlődik. Neki most nem sikerült úgy ahogy szerette volna ez a verseny, de nagyon komoly hátránnyal indult ő is. Biztos vagyok benne, hogy példaértékű  kitartásuk, szorgalmuk meg fogja hozni az eredményeket is – tette hozzá a szakember.

Varga Gergő (Fotó: Orosházi Judo SE)

A Magyar Judo Szövetség új kezdeményezést indított – nem csak a járványhelyzet miatt – a fiatal, 10 év alatti korosztály számára. A szövetség versenyzési lehetőséget akart biztosítani azon fiatal judokáinak, akik a sporttörvény jelenlegi szabályozása alapján még nem vehetnek részt judoversenyeken.

Ebből a célból hozta létre Nage-no Kid kata és Katame-no Kid kata versenyt. Verseny célja a judo alapjainak elsajátítása és versenyzési lehetőség biztosítása a hat-kilenc éves korú kis judokák részére.

Az egyesület versenyzői közül Franciszti Dóra és Györki Ádám Katame no Kid kata bemutatója ARANY minősítést kapott a legmagasabb pontszámmal (45). Ugyancsak ARANY minősítést kapott az idősebb korosztályban Aklan Botond és Giballa Kornél Nage no Kid kata gyakorlata. Külön öröm, hogy Dóri és Ádám gyakorlatát tökéletesre minősítették.

Nagyszerű kezdeményezés, amely már tőlünk nyugatabbra régebb óta működik. A betanult formagyakorlat rögzíti az alaptechnikákat, elkezdi a felkészítést a későbbi övvizsgákra és természetesen játékos versenyzési formát is nyújt. A judóban versenyeket formagyakorlatokból is rendeznek, bár ez a versenyzési forma nem olyan ismert mint  a klasszikus küzdelem. A magas szintű (dan fokozatú) formagyakorlatok inkább a tradíciót őrzik, utalva a judo eredeti gyökereire. Mindenképpen dicséretet érdemelnek a fiatalok, nagyon szép eredményt értek el. Büszke vagyok rájuk – értékelt Tóth Béla.

A képen balról jobbra: Györki Ádám, Francziszti Dóra, Tóth Béla edző, Giballa Kornél, Aklan Botond (Fotó: Orosházi Judo Sportegyesület)

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.