- hirdetés -

Az Orosházi Judo Sportegyesület idei évét alaposan átírta a koronavírus. Hol versenyezni nem tudtak, hol az edzéslehetőség szűnt meg számukra.

Az egyesület vezetőedzőjével, Tóth Bélával tekintettünk vissza a január óta eltelt időszakra.

– Januárban még minden úgy indult, mint más években, aztán jöttek az ismert események. A Ifjúsági Országos Bajnokságot, Felnőtt és Junior Magyar Kupát  még megrendezték. Itt Szűcs Roli révén egy hetedik, Patyi Ákos révén egy ötödik helyet sikerült szereznünk, márciustól azonban a korlátozó rendeletek miatt eljött az az idő, amikor edzeni sem tudtunk. Az egyesület – normál körülmények között – a Mezgében tartja edzéseit. Márciustól júniusig azonban, mivel iskola, be sem tehettük a lábunkat.

Tóth Béla egy termet és nyugodt, jó évet szeretne (Fotó: Palcsek István)

Elmaradtak a versenyek, de ami talán még keményebben érintette a sportolók fejlődését, elmaradtak a nyári edzőtáborok is. Itt tudtak volna sok, hozzájuk hasonló, vagy jobb versenyzővel közösen edzeni, egymástól is tanulni, egymást motiválva fejlődni. Nem sikerült. Az őszi, újabb lezárás alkalmával mindent megpróbáltunk, hogy szerezzünk egy helyet, ahol tudunk edzeni. Sok helyet megnéztünk, de a legtöbb nem volt számunkra alkalmas, leginkább az alapterület miatt. Sok segítőkész emberrel találkoztunk. Végül az Alföld Gyöngye Hotel rendezvénytermében kaptunk ideiglenes helyet, köszönet érte Lajti Tímea igazgatónak – kezdi az értékelést a mester.

A járvány második hullámának érkeztekor aztán innen is kiszorultak. Jelenleg sincsenek edzések a dzsúdósoknak.

– A versenyek közül csak az egyéni országos bajnokságokat tartották meg, amelyekről Baksa Attila révén egy ötödik, Gorondi Dani révén egy hetedik helyezésünk is van még az ősz elejéről. A regionális és kisebb versenyeket, a csapatversenyeket mind kihúzták a naptárból, ezáltal a háromnegyed része az előre tervezett erőpróbáknak elmaradt. Két számunkra nagyon fontos országos bajnokságról is lemaradtunk, mert az érintett versenyzőink bár tünetmentesek voltak, de a szabályok szerint kontakt személyként karanténba kerültek. Így persze szinte értékelhetetlenné vált az egész év.

Csak néhány versenyt lehetett megtartani (Fotó: OrosCafé)

Sajnos nem csak a mi sportágunkban, de sokban el lehet mondani, hogy ez az év kuka, megpróbáljuk jövőre. A létszámunk 30-35 fő között mozog. Mostanra kiderült kik is azok, akik éreznek elegendő elhivatottságot ehhez a sporthoz. Ha jönne a jó tündér és kívánhatnék valamit jövőre, az egy rendesen és állandóan használható edzőterem lenne. Több sportolónkban van lehetőség, akik talán országos szinten is komoly eredményeket érhetnek el: Marton Gergő, Marton Gellért, Patyi Ákos, Sárközi Gergő, Baksa Attila, Rékasi Vivien, Gorondi Dániel, Varga Gergő  – hogy csak néhány nevet említsek.

Tóth Bélával együtt mi is csak remélni tudjuk, hogy jövőre már nem ilyen beszámolót írhatunk, hanem minden visszatér a rendes kerékvágásba.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.