- hirdetés -

A Vörösmarty Mihály Általános Iskola két diákja, Czombos Balázs és Csizmadia Róbert is bejutott az Öveges József Országos Fizika Verseny győri döntőjébe.

Az Öveges József nevével fémjelzett tanulmányi verseny a Magyarországon egyik legmagasabban jegyzett fizika verseny, melyet általános iskolások számára írnak ki. Tompa Lajos, a Vörösmarty fizika tanára sok éve készít fel diákokat a megmérettetésre, de – mint mondja – olyan még nem fordult elő, hogy két diákja is meghívást kapjon a Győrött rendezett döntőbe.

– A verseny több fordulós. A városi versenyeken jól szereplők juthatnak a megyei döntőkbe. Innen a legjobbakat, elért pontszámuk, illetve megoldási százalékuk alapján hívják meg az országos döntőre. Vannak az országban olyan megyék, ahonnan senki és olyanok is, ahonnan több diák is meghívót kap. Idén ez Robinak és Balázsnak is sikerült, bár igazából nem ez a fő profiljuk. Mindketten informatikusok és ebben is eljutottak az országos versenyre. A döntőben résztvevő diákoknak ugyanazokat a feladatokat kell megoldaniuk, csak a végén, az értékelésnél tesznek különbséget, hogy az illető gimnáziumból, vagy általános iskolából érkezett. Itt az iskolai tananyagnál sokkal tágabb, nagyobb ismereteket igénylő feladatsort kell megoldaniuk. A fizika szakkörön igyekeztünk minél több ismeretet felhalmozni, hisz a témakör hatalmas és soha nem lehet tudni, hogy a versenyen épp melyik rész lesz hangsúlyos. Sajnos idén nem tudtam elkísérni a fiúkat, pedig szeretek ott lenni velük – mondta el bevezetésként Tompa Lajos.

Az elektromossággal is kell tudni bánni (Fotó: Horváth Bence)

A két fiútól – bár nem voltak túl bőbeszédűek – megtudtuk, hogy az egész napos döntőn (8-15 óráig tartott) elsőként egy kísérletet kellett értelmezni, elemezni.

– Egy krumplit szúrtak át késsel, majd a kést pengével lefelé függőlegesen tartották és elkezdték a nyelét kalapáccsal ütögetni. Ettől a krumpli elkezdett a késen felfelé kúszni. Ezt, a testek tehetetlenségén alapuló kísérletet kellett elemezni, magyarázni. Ezután elektromos, mérési kísérlet következett, voltak újabb tesztlapok, két számolásos feladat, illetve egy kis fizika történet. Ebben Bay Zoltán és Öveges József életéről szóló kérdéseket kellett megválaszolnunk. Különösebben nem izgultunk, hisz már a döntőbe jutás is nagy eredmény volt és viszonylag jól is sikerült a verseny, amelynek eredményét vasárnap tudtuk meg. Az általános iskolások mezőnyében Robi 14. én 16. lettem. Lajos bácsi szerint ez szép eredmény az előzmények ismeretében – foglalta össze Czombos Balázs.

Czombos Balázs (b), Csizmadia Róbert és felkészítő tanáruk, Tompa Lajos (Fotó: Horváth Bence)

A vörösmartys diákok az Öveges József fizika versenyt megelőzően részt vettek az informatika tanulmányi verseny országos döntőjén is, ahol Balázs második, Robi negyedik helyet szerzett és a fizika verseny döntője előtt az angol nyelvvizsgájukat is sikeresen letették.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.