- hirdetés -

Az Üveg Nemzetközi Éve alkalmából nyílt üveg ékszer kiállítás a Városi Képtárban. A tárlaton Kiss Ida üvegtervező munkáit láthatják az érdeklődők.

Orosháza és az üveg ezer szállal kapcsolódik egymáshoz. Az Üveg Nemzetközi Évében ezúttal nem a hagyományos, megszokott formájában, hanem ékszerként elkészítve láthatjuk ezt a fantasztikus anyagot. Józó Tamásné, a Nagy Gyula Területi Múzeum igazgatója elmondta, elhatározták, hogy a képtárban meglevő, Báthori Júlia üvegkiállítás mellett más módon is bemutatják az üveget.

A kiállított ékszerek, Kiss Ida üvegtervező munkái (Fotó: Horváth Bence)

– Azt gondoltuk, hogy sokkal szélesebb réteget célzunk meg, ha üveg ékszereket állítunk ki. A hódmezővásárhelyi Rozetta Üvegstúdió kiállítását nyitottuk meg, melyben Kiss Ida munkáit csodálhatják és vásárolhatják meg a látogatók – mondta el a kiállítás szervezője.

A művésznő 1989 óta foglalkozik üveggel, 2004 óta készít üveg ékszereket. A kiállítást személyesen nyitotta meg.

– Nagyon megfogott engem ez az anyag. Nagyon kevesen ismerik az üveg csodáit és az, hogy mennyire különlegesen lehet vele dolgozni. Minden gyár üvegének más-más tulajdonságai vannak, másként kell hozzáállni, másként lehet alakítani őket és természetesen a végeredmény sem egyforma. Mostanában, az üveggel foglalkozók többsége a ragasztásos technikát alkalmazza, csak kevesen vagyunk, akik olvasztják az anyagot. Az aprólékos előkészítő munka végén, ha becsuktuk a kemencét, nem látjuk többé, hogy mi történik, csak reménykedünk, hogy olyan lesz, amilyennek megálmodtuk. A mintát, a formákat rendszerint a természetből veszem. Mindig van egy gondolat egy kollekció mögött, mindegyik alkotásban fel lehet fedezni egy kis természeti visszagondolást – tette hozzá az ékszerek megalkotója, Kiss Ida.

A varázslatos szépségű ékszereket nyitvatartási időben, a Városi Képtár első emeletén csodálhatják meg a látogatók.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.