- hirdetés -

Különleges osztály a 3. a, büszke is tagjaira Víghné Pintér Lilla igazgató és Rátódi Erika osztályfőnök. A református iskola 26 fős közössége sorra hozza el a megyei és országos megmérettetések dobogós helyeit, legutóbb a kisdiákok egy hittanversenyen remekeltek. Pedig nem válogatott gyerekekről van szó, csak átlagos 9-10 évesekről. De akkor vajon mi a sikerük titka?

– Helyesírás, matematika, lovaglás, kézilabda, néptánc, sakk, zongora, versmondás…mindből van már eredménye a gyerekeknek – meséli Rátódi Erika. – A MatekÁSZ országos tanulmányi versenyen két tanulónk ért el megosztott első helyezést, a IX. Gyarmati Kupán pedig úszásból országos második helyet szerzett az egyik 3.a-s tanulónk, mégpedig több úszásnemben is. Megyei első helyünk van a NyelvÉSZ Tanulmányi Versenyről, és csapatban szintén első helyünk a Kalmár László és Zrínyi Ilona matematikaversenyekről. Ez egy remek osztály, ahol kivétel nélkül mindenki jó valamiben. Van, aki a tanulmányokban sikeres, más a sportban, a művészetekben vagy épp a bűvészkedésben. A héten két tanulónk országos harmadik lett a Szentlélek, végy körül bennünket, Szenteld meg szívünket református hittanversenyen.

A legutóbbi országos siker, III. hely a pünkösdi hittanversenyről (Fotó: Horváth Bence)

Az online hittanversenyre Szalkay Róbert református lelkész készítette fel Vági Dorkát és Szász Reginát, ők szereztek most dicsőséget az iskolának. Erős volt a mezőny és szoros a küzdelem, a második helyezettől egy, az elsőtől pedig két pont választotta el a 3.a-s csapatot.

Mivel az Orosházi Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában nincs felvételiztetés, így ezek a gyerekek tényleg nem válogatottak, mégis elmondható, hogy nincs közöttük olyan, aki ne ért volna el valamilyen sikert ebben a tanévben. Ez a teljesítmény kivételes az iskola életét tekintve is.

– Nagyon bíztam bennük. Éreztem már első osztályban, hogy itt rettenetesen nagy húzóerő van – mesélte az osztályfőnök. – Pedig a digitális tanulásból jócskán kaptak szegénykék, és bár ez az oktatási mód nem a legideálisabb, mégis azt mondhatom, az online világ új ösvényeket nyitott meg előttünk. Sok online versenyen indultunk, és a vártnál is több dobogós helyet hoztunk el.

A csodacsapat (Fotó: Horváth Bence)

Rátódi Erika keresi azokat a lehetőségeket, amelyek sikerélményt nyújtanak a gyerekeknek. Vallja, mindenki tehetséges valamiben, csak meg kell találni, miben. Ha ez megvan, akkor addig kutat, míg rá nem talál a diákjához passzoló versenyre. Ez eddig minden esetben sikerült, így tényleg kivétel nélkül mind a 26 gyermek büszkélkedhet valamilyen versenyeredménnyel.

– Élvezik a kihívásokat, és örömmel teszik próbára magukat. De még ez is kevés lenne, ha nem lenne ilyen támogató szülői közösség mögöttünk – folytatta. – Összedolgozunk, igyekszünk úgy alakítani, hogy a gyerekeknek a lehető legjobb legyen.

– Nemrégiben az egyik anyuka őszinte háláját fejezte ki, amiért a lánya órarendjét úgy alakítottuk, hogy délutánonként át tudjon járni Tótkomlósra és Hódmezővásárhelyre úszóedzésre. Mostanra meglett a munka eredménye, a kislány sorra gyűjti be a megyei versenyek érmeit – mesélte az osztályfőnök.

Rátódi Erika igyekszik jó példát mutatni a gyerekeknek, a pedagógus rendszeres résztvevője a város és a környék jótékonysági futóversenyeinek. Már sikerült is megfertőznie osztályát, így a 3.a-sok is gyakran ott vannak ezeken a megmozdulásokon. Hisz ahogy az osztályfőnök mondja: adni, másokért tenni jó. Ezt a gondolatot igyekszik a gyerekekben is elültetni.

Kiemelt kép: Horváth Bence

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.