- hirdetés -

Május második felében már javában benne járunk a földieper szezonban. Egyik kedvenc szezonális gyümölcsünktől roskadoznak a pultok a piacon és az ára sem változott számottevően a tavalyihoz képest.

A májusi első két hetében tapasztalt meleg a szabadföldi szamóca szedésének kezdetét is előrébb hozta. Ez várhatóan azt jelenti, hogy már jövő héttől a piacokon jelentős mennyiségben találkozhatunk szabadföldi terméssel. A szabadföldi szamócát először Szeged környékén kezdik szedni, majd Lajosmizse körzete, aztán a Nyírség és Somogy következik.

Mint minden évben, idén is az import, főként görög eper jelent meg elsőként a piacokon, de hamar követte – kicsit borsosabb áron – a hazai, fóliában termesztett. Jelenleg az import már alig található, a hazai pedig 1300 – 1800 forintért áll a vásárlók rendelkezésére. Mostanra a fóliás termesztők már a korai fajták szedésének a vége felé járnak. Előreláthatóan valamennyire össze fog csúszni a fóliás állomány betakarításának utolsó szakasza és a szabadföldi áru megjelenése – olyan 7-10 napos közös időszak várható.

A vásárlók leginkább a magyar szamócát keresik a piacon (Fotó: Horváth Bence)

Szakértők szerint kevesebb a hazai szamóca a piacon, aminek több oka is van. Egyrészt a virágzáskor kedvezőtlenek voltak a körülmények, másrészt  sok fóliát megrongáltak a februári szélviharok is. Bár kevesebb a szamóca, érdemben nem változtak az árak a tavalyihoz képest annak ellenére sem, hogy az idén az input anyagok jelentősen megdrágultak. A termelők kilátásai a tavalyinál mindenképpen borúsabbak, hiszen a változatlan áron értékesített kisebb árumennyiség és a megugró termelési költségek miatt kevesebb lesz a hasznuk.

Az orosházi piacon eperből nagy a felhozatal (Zacskós Gyuszi szerint a legnagyobb a környéken) és szépen fogy is. Mint az árusok elmondták szinte mindenki a magyar epret keresi és vásárolja. Azt tartják, hogy hiába lehet jó minőségű dzsemeket kapni a boltokban, a finom, házi eperlekvárnak nincs párja.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.