- hirdetés -

Nem sok ember gondol manapság arra, hogy az egyetemi évek közeledtével az osztatlan tanári képzést választja. Az orosházi Németh Károly öt évvel ezelőtt mégis úgy döntött, hogy ezen a pályán indul el és Egerben, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen kezdett továbbtanulni földrajz-történelem szakos oktatónak.

Miután városunktól elköszönt, egy lehetőség kínálkozott Németh Károly számára, hogy az Arany János Tehetséggondozó Programnak köszönhetően – amely a hátrányos helyzetű, tehetséges diákokat igyekszik felkarolni, és elindítani őket az életben – a mezőberényi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnáziumban tanulhatott tovább. Miután ott befejezte tanulmányait, meg sem állt Egerig, ahová az érettségi után felvételizett.

– Már általános iskolás koromban megfogalmazódott bennem, hogy a földrajzzal szeretnék foglalkozni. Akkori tanárnőmnek köszönhetően több versenyen is szerepeltem, amelyekre közösen készültünk fel. Mindez megszerettette velem a tantárgyat – emlékezett vissza. Egykori oktatója az Eötvös József Katolikus Általános Iskolában tanító Varga Lászlóné, Margitka néni, akinek tanítási módszere és hozzáállása a diákokhoz is nagy hatással volt rá, amikor a gimnáziumi évei a végéhez közeledtek és egyetemi szakot kellett választani.

A másik szak a történelem pedig a középiskola alatt szerette meg. A többi lehetőséget figyelembe véve, mint a rajz és a testnevelés, kérdés sem volt, hogy emellett a szakpár mellett dönt.

– Nem hittem el, hogy engem felvesznek a felsőoktatásba. Saját kishitűségem tartott vissza engem mindig is, de most úgy érzem, talán sikerült megmutatni magamnak és másoknak is, hogy mennyi mindenre vagyok képes, ha küzdök az álmaimért – emelte ki Károly.

Habár tanárnak készül, igyekszik nyitva hagyni az ajtót a lehetőségek előtt, amit még az élet nyújthat számára. Tanulmányai során több alkalommal is keresték már fel egyes iskolák, hogy tanítson náluk. Az ajánlatokat visszautasította, hogy ne menjen a tanulás rovására.

Ámbár teljes munkaidőben nem vállalta el, ebben az évben teljesítette szakmai gyakorlatát, az egyetem gyakorló iskolájában, ahol nagy hatással voltak rá a gyerekek. Örömmel gondol vissza például arra is, hogy mennyire érdeklődők voltak egyes tantárgyak iránt.

– A gyerekek kíváncsisága és tanulási vágyuk az, ami szerintem ma egy tanárt motiválhat abban, hogy a pályán maradjon és megőrizze azt a lelkesedést, amivel annak idején elindult – hangsúlyozta.

Tanulás mellett, az egyetemi irattárban is dolgozik, valamint 2019 óta önkénteskedik nemzetközi sportversenyeken, a Sport-Önként Egyesület tagjaként. Elmondása szerint szülővárosa sok élményt és lehetőséget adott neki abban, hogy útnak induljon. Kiemelte, hogy soha nem fogja elfelejtetni, honnan indult, Orosháza mindig a része lesz.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.