- hirdetés -

„Lehet akármilyen gyönyörű Magyarország, az elmúlt két évben mégis egy kalitka volt a számunkra. Persze ez sem volt túl nagy gond, volt időnk újra körbejárni, felfedezni kincseit, megcsodálni nevezetességeit, de most már ki akarunk szabadulni belőle. Ez nagyon érződik. Idén még azok is külföldre vágynak, akik korábban mindig határon belül nyaraltak.” – fogalmazott Nagyné Szöllősi Terike.

Nagyné Szöllősi Terike évtizedek óta dolgozik a szakmában. Az utazási irodavezető akkor sem adta fel, amikor a vírushelyzet miatt az utazás igencsak háttérbe szorult az emberek fontossági listáján. Ma már tudja, jól döntött, hisz most, 2022 tavaszán olyan utazási kedvvel találkozik munkája során, amilyennel már rég nem. Azt mondja, az emberek vágynak a nyaralásra, és idén sokkal többen választanak külföldi úti célt, mint korábban.

– Útra szeretnének kelni az orosháziak. Egyre többen jönnek rá, hogy nem a tárgyi dolgok az igazán fontosak, hanem az élmények, amelyeket a szeretteikkel közösen élnek meg. A pandémia alatt sokan a visszaemlékezéseikből táplálkoztak, az emlékekből, amelyeket kirándulásaik alatt szereztek. A külföldi utazás szervezése most már egyre könnyebb. Ma már közel sincsenek olyan szintű szigorítások, mint amilyeneket az elmúlt két évben megszoktunk. Egyre kevesebb helyen kérik a védettségi igazolványt, illetve a negatív PCR tesztet, de azért mindenképp érdemes a foglalás előtt felkeresni az adott ország aktuális járványügyi szabályaival kapcsolatosan valamelyik utazási irodát vagy a Konzuli Szolgálatot – emelte ki.

Görögország változatlanul a legnépszerűbb

Terike azt tanácsolja, aki külföldre utazik, vigyen magával maszkot! Előfordulhat, hogy kérik a repülőn, a tömegközlekedési eszközökön, a múzeumban vagy bárhol máshol. Ne ezen múljon, hogy lemaradunk-e egy élményről. Elfér ez is a táskában, akárcsak az EU-s oltási igazolvány.

– Görögország változatlanul a legkedvesebb úti cél, ez idén is verhetetlen az orosháziak körében, de Törökország és Egyiptom is szépen halad előre a népszerűséget tekintve. Szeretik a helyiek Horvátországot, Bulgáriát és Albániát is, de ennél messzebbre, a Kanári-szigetekre vagy Ciprusra is szívesen utaznak. Igaz, itt van nekünk a Balaton, de sajnos itt olyan magasak az árak, hogy szinte már többet fizet az ember egy tóparti szállásért, mint egy tengerpartiért. Két fő egy görög szigetre, kétcsillagos szállodába, repülővel, félpanzióval 8 nap/7 éjszakára már akár 400-450 ezer forintért is elutazhat. Sőt, egy apartmanba főszezonban akár már 300-350 ezer forintért is – mesélte Terike.

Tengerpart, szabadság, új élmények

– Az előfoglalásokkal is sokan jól jártak az idén, hisz az elmúlt két hónapban az árak egyre emelkednek, az Euró árfolyama is folyamatosan nő, de akik időben foglalták le utazásukat, azok még az eredeti áron utazhatnak – emelte ki.

Nagyné Terike azt tanácsolja, útlemondási- és utasbiztosítás nélkül ne foglaljon senki! Az előbbinek köszönhetően akkor is 100%-ban visszakapjuk a befizetett részvételi díjat, ha az indulás napján derül ki, hogy mégsem tudunk utazni. Természetesen csak akkor, ha tudjuk igazolni az utazásképtelenségünket. Ma már az egyszerűség kedvéért kombinált biztosítás is köthető, azaz egyszeri ügyintézéssel kerülhet a birtokunkba útlemondási és utasbiztosítás. Az utóbbiról se feledkezzünk meg! Egy klasszikus utasbiztosítás is térítheti akár az 50 millió forintos ellátási költséget is.

Fotók: Horváth Bence

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.