- hirdetés -

Kondoroson tartottak sajtótájékoztatót hétfő délután abból az alkalomból, hogy öt éves lett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) jégkár mérséklő rendszere, a JÉGER.

Kozsuch Kornél, a NAK Békés Megyei Igazgatósága elnök jelöltje, általános elnökhelyettese és Kocsis Áron, a rendszer működtetési igazgatója mutatta be a jégkármentesítő rendszer működését és eddigi eredményeit.

Kozsuch Kornél elmondta, a 10 km-es négyzetháló alakban, az egész országot lefedő rendszerből megyénkben 63 berendezés működik. Ezek közül 17 automata és 46 manuális működtetésű.

Kocsis Áron (b) működtetési igazgató és Kozsuch Kornél alelnök beszélt az öt éves rendszerről (Fotó: NAK)

Kocsis Áron igazgató arról számolt be, hogy a rendszer öt éve állt működésbe április 15-én.

– Az elmúlt évek tapasztalatai alapján elmondhatjuk, hogy a működésbe állítás előtti esztendőkhöz viszonyítva 43 százalékkal csökkent a bejelentett jégkárok mennyisége. A rendszerre fordított minden egyes forint, mintegy 33 forint éves termelési értéket óv meg, ez évente 50 milliárd forint megmentett termelési értéket jelent. Idén az üzembe állás óta nyolc alkalommal kellett bekapcsolni a generátorokat. A viharfelhők kialakulását nyilván nem tudjuk megakadályozni, de a bennük keletkezett jégszemek méretét jelentősen csökkenti a beavatkozás, amelyek a legtöbb esetben már nem okoznak komoly károkat sem a mezőgazdaságban, sem az egyéb értékekben, autókban, háztetőkben – tette hozzá az igazgató.

Az igazgató mutatta be az automata talajgenerátor működési elvét (Fotó: NAK)

A tájékoztató során szóba került az a gazdák által többször is hangoztatott téves elképzelés mely a jégkár mérséklő rendszert teszi felelőssé a megyénket súlytó aszályos időszakok kialakulásáért. Kozsuch Kornél mosolyogva válaszolt erre:

– A rendszer az egész országot lefedi. Ha igaz volna ez az állítás, egész Magyarországon nem esne eső. Ha megnézzük az idei csapadék adatokat az látszik, hogy a rendkívül aszályos évkezdet után éppen akkor érkezett meg az életet adó eső, mikor a rendszer már működött – mutatott rá.

A résztvevők a tájékoztató során megismerkedhettek a kondorosi automata talajgenerátor működésével is.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.