- hirdetés -

Azt már megírtuk, mit gondol a Székács iskola egyik magyar szakos tanára az idei érettségiről, de vajon mit éreznek a diákok az első nap után? Ennek jártunk utána.

– Szerintem nem volt nehéz az idei magyarérettségi. Az első részben a kapott szöveg egész könnyen értelmezhető volt, az arra vonatkozó kérdések sem voltak bonyolultak – mesélte Lentvorszki Pál.

– A magyartanárunk nagyon sokat segített nekünk, az órákon rengeteget gyakoroltunk az érettségire. Az érvelés és a gyakorlati szövegalkotás közül az előbbit választottam, a témája nekem szimpatikusabb volt. A második részben a novellaelemzés mellett döntöttem, nagy szerencsénk volt abból a szempontból, hogy épp múlt héten olvastunk közösen egy Szabó Marga novellát, így nem volt ismeretlen sem a szerző, sem a stílusa. Az időt szinte maximálisan kihasználtam, kellett is ennyi feladatra. Négy órát kaptunk rá, én negyed órával hamarabb jöttem ki, de így is én voltam a negyedik a csoportunkban, aki végzett. Reménykedem az ötösben, de őszintén szólva a négyesnek is örülnék – mesélte Lentvorszki Pál.

– Nagyon-nagyon izgultam a vizsga előtt, de aztán amikor elfoglaltam a helyem, vettem egy nagy levegőt, és megnyugodtam – mondta Balaskó Csenge.

– A szövegértés kifejezetten könnyű volt, a nehézséget csak az adta, hogy maga a szöveg nagyon hosszú volt. A szövegalkotásnál az érvelést választottam, de a másik, a hozzászólás sem lett volna nagyon bonyolult. A novellaelemzés is jól ment, csak az volt furcsa, hogy a magyartanárunk eddig mindig régi szövegeken gyakoroltatta velünk ezt a feladattípust, itt viszont egy mai nyelvűt kaptunk. De ez sem jelentett gondot. Én hármasra vagy négyesre számítok – tette hozzá Csenge.

– Nem akarom elbízni magam, de szerintem meglepően könnyű volt az idei magyarérettségi – fogalmazott Gulyás Szabó István.

– A szövegértés kifejezetten az volt, az érvelést talán egy kicsit nehezebbnek mondanám, de az sem volt vészes. Az összehasonlító verselemzés és a novellaelemzés közül az utóbbit választottam, szerintem az is jól sikerült. Nagyon sokat gyakoroltunk az iskolában, meg azért egy kis időt, energiát otthon is fektettem a tanulásba. Aztán reméljük a legjobbakat. Én a hármassal már elégedett lennék – tette hozzá Gulyás Szabó István.

Fotók: Horváth Bence

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.