- hirdetés -

Ünnepélyes keretek között vette át megbízólevelét Orosháza és térsége megválasztott országgyűlési képviselője, Erdős Norbert április 29-én. Vezető politikusok, közintézmények vezetői, neves támogatók jelenlétében, a térség polgármestereinek és a kampányban közreműködők körében, egy ökumenikus istentiszteletet követően a Petőfi Művelődési Központban (PMK) került sor a jogerős választási eredmény ismertetésére és a megbízólevél, a mandátum átadására.

Az ünnepi alkalom nyitányaként a Tótkomlósi Ifjúsági Koncert Fúvószenekar játszott az Evangélikus templomban, majd Iványi László katolikus esperesplébános, Szalkay Róbert református lelkipásztor és Ördög Endre evangélikus igazgató lelkész köszöntötte az új országgyűlési képviselőt, áldotta meg szolgálatát.

– A te munkád nem pusztán egy munkahely lesz, hanem egy hivatás. Ami azt jelenti, hogy nem a jutalomért, a fizetségért teszed, hanem azért, mert ez a feladatod – fogalmazott Iványi László.

– Nem szokványos, hogy egy országgyűlési képviselő egy templomban kér áldást szolgálatára nem sokkal a mandátum átvétele előtt. Nem szokványos, de dicséretes, a Biblia szavaival élve „bölcs dolog” – vette át a szót Szalkay Róbert. – Azt mutatja, hogy komolyan veszi a szolgálatát. Az elmúlt napokban többen is megkérdezték tőlem, hogy mennyire nyilvános az ünnepség. Vajon eljöhetnek-e az istentiszteletre, valaki pedig egyenesen úgy beszélt, hogy „a mi Erdős Norbink”. Ezt ne vegye tiszteletlenségnek, sokkal inkább a választók szeretetének megnyilvánulásának – tette hozzá a lelkipásztor.

Az egyházi vezetők az áldás mellett azt kérték a térség első számú politikusától, hogy képviselje a rászorulókat, az elesetteket, a szegényeket, mindazokat, akik bizalommal fordulnak hozzá. A rendhagyó ökomenikus istentisztelet minden érdeklődő számára nyitott volt.

A folytatásban, már a PMK-ban Békés megye 4. számú Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottságának munkájáról dr. Letavecz Ilona elnök adott tájékoztatást. Mint mondta, az öttagú bizottság maradéktalanul ellátta a feladatát, 10 ülést tartott, 33 döntést hozott, 7 benyújtott kifogás tárgyában döntött. A választókerülethez 27 település tartozik, 8 jelölt nyilvántartásba vételére került sor, a választás a jogszabályi előírásoknak megfelelően lezajlott, az eredmény jogerős. Az átjelentkezettekkel és a külképviseleteken szavazókkal együtt 71 541 fő volt jogosult voksolni, közülük 45 750 fő ezt meg is tette. Összesen 44 923 érvényes szavazat érkezett, melyből Erdős Norbert, a Fidesz-KDNP jelöltje 49,82%-ot szerezett meg, 22 379 szavazatot kapott, amellyel Békés megye 4. számú Országgyűlési Egyéni Választókerület képviselőjévé választották.

– A választási bizottság nevében képviselő úr megbízatásához gratulálok, munkájához kitartást, jó egészséget kívánok továbbá, hogy a választókerület érdekében végzett munkája eredményes legyen – mondta a megbízólevél átadása előtti pillanatokban dr. Letavecz Ilona.

– Ez a mandátumlevél az önöké is – fordult az aktivistákhoz, támogatókhoz Erdős Norbert kezében a megbízólevelével. Ígérete szerint a 27 település „polgármestere” lesz nemre, felekezetre, vallási és ideológiai nézetekre való kivételek nélkül. Emlékeztetett rá, hogy az első közös sikerek már meg is születtek, a folytatásban pedig azokon a településeken a sor, akik az „első körbe nem fértek bele”.

Erdős Norbert arra az érdekességre hívta fel a figyelmet, hogy ezzel a választási győzelemmel egy szűk körű társasághoz csatlakozott, nevezetesen ahhoz a két neves kormánypárti képviselőhöz, akik a pályájuk elején szintén más választókörzetet képviseltek az országgyűlésben.

– Mint tudják, 2002. és 2014. között Békés és Mezőberény, azaz a közép-békési választókerület országgyűlési képviselője voltam. Varga Mihály pénzügyminiszterünk Buda II. kerületének képviselői mandátumát most fejezi be, de Marcaliban kezdte pályáját. Navracsics Tibor pedig eredendően a veszprémieket képviselte, most pedig Tapolcán kapott megbízólevelet. Tisztelettel besorakozok harmadiknak ebbe a névsorba, nagyon szeretnék olyan szintű munkát végezni, mint ők, remélem, meg lesznek vele elégedve – mondta a mandátum birtokában a térség új országgyűlési képviselője.

Zárszóként a támogatást, az aktivisták munkáját köszönte meg Erdős Norbert, megemlítve, hogy az ország távoli pontjairól is érkeztek segítők. Ígéretet tett arra, hogy szisztematikus, kiszámítható képviselői munkát fog nyújtani, szisztematikus, kiszámítható eredményekkel a háttérben. Ennek fejében reméli, hogy a következő választáson kiszámítható módon fognak szavazni a polgárok.

Az esemény ünnepi hangulatát emelte Simon Panna Boglárka, a Budapesti Operettszínház orosházi művésze Bónus István Orosháza című művének előadásával, továbbá a Príma-díjas Duma’Színház produkciója és a Harangos Néptáncegyüttes kalotaszegi tánccsokra.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.