- hirdetés -

Neves vendégek érkeztek április 21-én a Táncsics Mihály Gimnáziumba, az intézmény öregdiákja, dr. Szilassi Lajos világhírű matematikus és fia, dr. Szilassi Péter geográfus tartott előadást az iskola jelenlegi növendékeinek. Dr. Szilassi Lajos egyetemi docens, a Szilassi-poliéder felfedezője 2018-ban elnyerte a Vinculum Közhasznú Egyesület Öregdiákok Baráti Köre által létrehozott Primus Inter Pares-díjat, ő maga pedig a Táncsics felnövekvő generációinak támogatására és ösztönzésére tíz évvel ezelőtt megalapította a Heptaéder-díjat, amelyet évről-évre az iskola legkreatívabb osztályának ítélnek oda.

A két neves vendégelőadó a városalapítási ünnepségsorozathoz kapcsolódóan az Orosháza Hét részeként érkezett a gimnáziumba.

– Ezt a hagyományt valamilyen szinten mi indítványoztuk, így azt gondolom, kötelességünk is továbbvinni, gazdagítani – fogalmazott dr. Blahó János igazgató. – Rettentően fontos feladat a helyi identitás megerősítése, városunk értékeinek feltárása és közkinccsé tétele, erre vállalkozott a Táncsics Mihály Gimnázium is.

Dr. Szilassi Lajos minden adandó alkalommal nagy örömmel tér vissza egykori iskolájába. Nemcsak a nosztalgikus érzés miatt jön szívesen, hanem mert szereti látni, hogyan fejlődik az iskola, milyen sikereket érnek el mai tanítványok.

– Nagyon hálás vagyok a Táncsics Mihály Gimnáziumnak, soha nem fogom elfelejteni, mennyi mindent kaptam ettől az iskolától – mondta. – 1957-ben kerültem ide, 46-an alkottuk a kezdő-oroszos osztályt. A legtöbb diák tanyasi vagy falusi iskolákból érkezett ebbe a nagyon kemény iskolába, de ez a kemény iskola segített minket hozzá ahhoz, hogy elérjük a céljainkat. Másodikra a 46-ból már csak 36-an maradtunk. Volt olyan félév, amikor nemhogy kitűnő, de jeles tanuló sem volt az osztályban. Végül 24-en érettségiztünk le, tíz jeles és egy kitűnő eredménnyel. Közülünk mindenkit, aki tovább akart tanulni, elsőre felvettek az egyetemre, hárman orvosok, hatan pedig tanárok lettünk. Mindez elsősorban a gimnáziumnak köszönhető – emelte ki a matematikaprofesszor, aki (épp ezért) fontosnak tartja, hogy odafigyeljen egykori iskolájára. A Heptaéder-díjat is ezért alapította meg, amelyet minden évben a legkreatívabb osztály kap meg. Az acélból készült díj mellé pénzösszeg is jár. Dr. Szilassi Lajos így szeretné meghálálni a diákként kapott gondoskodást, támogatást, és a díj átadásakor időről-időre arra kéri a fiatalokat, hogy később felnőttként, ha lehetőségük lesz rá, ők is segítsék majd az arra érdemes diákokat.

Dr. Szilassi Lajos A matematika világa című előadásával párhuzamosan fia, Dr. Szilassi Péter egyetemi docens két rendhagyó órát tartott az érdeklődő diákseregnek, akik előbb az Élet a tűzhányók hátán… utazások Európa, Afrika és Ázsia vulkánjaihoz, majd az Egy haldokló tó nyomában…utazás az Araltó környékén geográfus szemmel című előadást hallgathatták meg a kollégiumban.

Az Orosháza hét további, Táncsics gimnáziumban megvalósuló programjai között szerepel az A Schola Pro Urbe rendezvény, amely során olyan kreatív „ajándékokat” nyújt majd át az intézmény vezetése a város vezetőségének, amelyek kivétel nélkül az iskolában születtek. Ugyanezen a napon, április 22-én Szilasi Horváth Tamás Magyar Kézműves Remek díjas Népi Iparművésznek a Kovácstűz bűvöletében címen nyílik tárlata. A pénteki napon még két programmal készültek a szervezők, Gyuró István grafikusművész emlékkiállításának megnyitója után a Primus Inter Pares díjátadó ünnepsége veszi kezdetét. Szombaton végül ünnepélyes keretek között átadják a közel 400 négyzetméteren megújított Kaáli Természettudományos Tehetségműhelyt.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.